Strafkampen, kinderen platrijden, executies: in China gebeurt het allemaal

Morgen krijgt ons land bezoek van Xi Jinping, de president van China. China wordt vaak bestempeld als de nieuwe Far West, waar alles kan en alles mag. Hier zijn 7 stevige argumenten om meer dan een kanttekening te zetten bij het China van president Jinping:

1. Medelijden bestaat er blijkbaar niet

We herinneren ons allemaal de verschrikkelijke beelden van enkele jaren geleden nog. Een meisje van twee jaar wordt overreden door een bestelwagen en de chauffeur pleegt vluchtmisdrijf. In de minuten na het ongeval passeren er 18 voorbijgangers die het bewusteloze kind met een grote boog mijden. Een tweede bestelwagen rijdt zelfs nog eens over het kind zonder te stoppen. Een oudere vrouw komt het kind uiteindelijk hulp bieden, maar enkele dagen later overlijdt het meisje aan haar verwondingen. Dit geval is een van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat de morele verbondenheid in China vaak zoek is.

Opgelet, de onderstaande video bevat schokkende beelden.

2. De doodstraf is er doodnormaal

China voert jaarlijks met voorsprong het meeste executies ter wereld uit. Er zijn geen concrete cijfers omdat de Chinese overheid die achter de hand houdt. Uit gegevens van Amnesty International blijkt echter dat China elk jaar meer executies uitvoert dan de rest van de wereld tezamen. De meest gebruikelijke manier van doodstraf is nog steeds het vuurpeloton, maar ook de dodelijke injectie wint aan populariteit. Om executies makkelijker te laten verlopen hebben ze in China zelfs speciale ‘death vans‘, busjes die doorheen het land reizen om in de verschillende regio’s doodstraffen uit te voeren. De veroordeelde wordt achterin het busje geïnjecteerd en komt zo dus aan zijn einde. 

Op de onderstaande kaart zie je hoeveel executies er in 2013 werden uitgevoerd.

Jinguan Group
Amnesty International

3. Hopla, verdwenen in een onofficiële gevangenis

Mensen die aan de doodstraf ontsnappen kunnen wel eens in een van de onofficiële gevangenissen, de zogenaamde ‘zwarte gevangenissen’, terechtkomen. De zwarte gevangenissen zijn strafinstellingen die in openbare gebouwen zoals hotels of ziekenhuizen gevestigd zijn. Politieke dissidenten en mensen die willen klagen over wantoestanden, zoals illegale landonteigening, hebben een grote kans om hier te belanden. Natuurlijk wordt het bestaan van dit soort gevangenissen met klem ontkend door de Chinese overheid, we hadden ook niet anders verwacht, maar Human Rights Watch schreef er in 2009 een uitgebreid rapport over. Daaruit blijkt dat de gevangenen op regelmatige basis mishandeld en bedreigd worden.

Getty Images

4. Internetverslaafden? Hebben ze ‘bootcamps’ voor

Internetverslaving is een enorm probleem in China. Er duiken steeds meer gevallen op waarbij mensen, na dagenlang non-stop gamen, achter hun pc sterven. De Chinese overheid doet er iets aan, maar wel op de gekende extreme manier die we van China gewend zijn. Mensen met een internetverslaving, vooral jongeren, worden naar kampen gestuurd. Daar krijgen ze een behandeling van 3 à 4 maanden waarbij ze gedrild worden alsof ze een militaire opleiding ondergaan. De aanpak die gehanteerd wordt om de jongeren te ‘helpen’ mag je gerust omstreden noemen. In 2009 werd een internetverslaafde doodgeslagen tijdens de behandeling. Onlangs maakten twee filmmakers een aangrijpende documentaire over het leven in de internetkampen, hieronder kan je die docu bekijken.

5. Dwergen hebben er een eigen ‘koninkrijk’

The Dwarf Empire is ongetwijfeld een van de meest controversiële ‘pretparken’ in de wereld. Meer dan honderd dwergen voeren er dagelijks twee liveshows op waaraan de talrijke toeschouwers zich kunnen vergapen. In het park wonen en werken enkel mensen die kleiner zijn dan een meter twintig. In China worden mensen met dwerggroei vaak verstoten of als minderwaardig behandeld. De eigenaar van het pretpark, een Chinese zakenman met een normale lengte, ziet het park als een “plek waar de dwergen thuis zijn en zich veilig kunnen voelen”. Ons doet het meer aan uitbuiting denken, waarbij onze kleine medemensen kunstjes opvoeren alsof het om dieren in de zoo gaat.

6. Het afslachten van tijgers is er entertainment

Rijke Chinese zakenlui organiseren ‘feestjes’ waarop massaal tijgers gemarteld en afgeslacht worden, gewoon voor de fun. De politie van de havenstad Zhanjiang vond afgelopen week nog meer dan tien kadavers van gemartelde tijgers. Daarnaast werd ook een video gevonden waarop te zien is hoe een tijger in een ijzeren kooi geëlektrocuteerd wordt tot hij erbij neervalt.

EPA

7. Varkensgevechten zijn er een nationale sport

Entertainment neemt in China wel heel bijzondere vormen aan. Zo zijn de varkensgevechten een enorm populaire ‘sport’ in het Verre Oosten. Bij dit gruwelijke volksvermaak nemen twee varkens  het tegen elkaar op in een gevecht tot de dood. Daarbij worden ze onder luid gejoel door hun ’trainers’ aangespoord met stokken om met elkaar te vechten. Het gevecht stopt niet vooraleer er een van de twee varkens dood is. Veel dierenrechtenorganisaties hebben de wanpraktijken al aangeklaagd, maar de officiële instanties weigeren om de gevechten te verbieden.

Meer
Lees meer...