Straks een luxeproduct? De prijs van avocado’s ontploft en dit is waarom … 

Straks een luxeproduct? De prijs van avocado’s ontploft en dit is waarom … 

Avocado’s: ze zijn groen, lekker, gezond, … en waren nog nooit zó duur. De vrucht is in enkele maanden tijd (in de Verenigde Staten) tot 40% duurder is geworden. Hoe komt dat? Kunnen het klimaat, stakingen … en hipsters er voor iets tussen zitten?

Tegenwoordig zit iedereen aan de avocado. De vrucht is enorm populair en de prijs is nog nooit zo hoog geweest. Volgens de krant La Dernière Heure zijn daar verschillende oorzaken voor: De eerste is de belangrijkste: de wereldwijde oogst is aan het instorten. De andere is dat de vraag naar de vrucht op enkele jaren tijd sterk gestegen is.

Ingestorte oogst

In Californië zorgt de droogte ervoor dat de productie met 44% zakte. In Mexico is de oogst met 30% gedaald. Daar is dat het gevolg van stakingen in het najaar van 2016. En in Peru zijn overstromingen de oorzaak. In Spanje is de oogst nog op peil. Maar dat is niet voldoende om de instorting te counteren. Het gevolg? Een prijsverdubbeling.

Grotere vraag

Ook dit zorgt voor een prijsstijging. In Amerika verbruikte iedere inwoner in 2015 zo’n 3,1 kg. In 2006 was dat nog maar 1,6 kg per inwoner. Dat is een enorme stijging op slechts negen jaar tijd. Dat komt omdat avocado’s een van de paradepaardjes zijn van … hipsters. De vrucht heeft dan ook een goede dieeteigenschappen en is ook vaak bio. Avocado’s zijn dan ook gezond, want ze zitten vol met goede vetten, hebben amper suikers en ze hebben ook drie keer meer mineralen dan de meeste vruchten.

Gesponsorde artikelen