Steeds meer studenten hebben te weinig studiepunten en mogen academiejaar niet starten

Bij het begin van dit academiejaar zullen ruim 10.000 Vlaamse studenten onvoldoende leerkrediet hebben om het jaar te starten. Dat aantal is de afgelopen vijf jaar met de helft gestegen, blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) opvroeg.

Vijf jaar geleden kregen 6.461 studenten bij de start van het academiejaar de boodschap dat ze over onvoldoende leerkrediet beschikten om het nieuwe jaar aan te vatten. Op het totale studentenkorps kwam dat overeen met 2,94 procent. Nu gaat het om 10.170 studenten zonder leerkrediet. Het percentage loopt op tot 4,46 procent van het totale aantal studenten.

60 studiepunten per jaar

Sinds 2008 krijgen studenten bij inschrijving een leerkrediet van 140 studiepunten. Om te starten aan een volledig academiejaar zet een student 60 studiepunten in, die hij terugkrijgt als hij slaagt. Bij het niet-slagen na twee zittijden, raakt de student het leerkrediet kwijt.

De bedoeling van het leerkrediet was om studenten te stimuleren om een bewuste studiekeuze te maken. Dat blijkt niet te werken.

Brecht Warnez (Vlaams Parlementslid en professor Bestuursrecht)

Universiteiten of hogescholen kunnen studenten weigeren of verhoogd studiegeld vragen als ze te weinig leerkrediet overhouden. Cijfers over het aantal geweigerde studenten heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) niet, laat Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) weten.

Efficiënter

Hoog tijd voor evaluatie en bijsturingen, vindt Warnez. “De studie-efficiëntie moet absoluut omhoog. De verloren jaren van deze studenten kosten de overheid, de ouders én de studenten zelf tijd en geld. We moeten meer inzetten op heroriëntering bij het begin van hun studietraject”, stelt hij.

Meer
Lees meer...