Nieuwe studie: Bloedtests kunnen risico op hartaandoeningen bij vrouwen al jong voorspellen

Een recente studie wijst uit dat eenvoudige bloedtests al vroeg in het leven van vrouwen cruciale informatie kunnen verschaffen over hun risico op hartaandoeningen. De bevindingen suggereren dat preventieve screenings mogelijk al rond het 30ste levensjaar zouden moeten beginnen, in plaats van te wachten tot de menopauze, zoals nu vaak het geval is.

Het onderzoek, gebaseerd op data van het grootschalige Women’s Health Initiative-onderzoek, omvatte 27.939 vrouwen. De onderzoekers maten drie belangrijke bloedmarkers: lipoproteïnecholesterol met lage dichtheid (LDL-C), hooggevoelig C-reactief proteïne (hsCRP) en lipoproteïne(a). Deze markers bleken sterke voorspellers te zijn van het risico op ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen, zoals hartaanvallen en beroertes, over een periode van 30 jaar.

De resultaten toonden aan dat vrouwen met verhoogde niveaus van deze drie biomarkers aanzienlijk meer kans hadden op ernstige hartproblemen. Vrouwen met verhoogde waarden van alle drie de markers hadden zelfs 2,6 keer meer kans op een ernstig cardiovasculair incident en 3,7 keer meer kans op een beroerte in vergelijking met vrouwen met normale waarden.

Belang van gerichte interventies

Elke biomarker biedt inzicht in verschillende biologische processen die het risico op hart- en vaatziekten beïnvloeden. Deze informatie maakt het mogelijk om gerichte preventieve maatregelen te nemen, afgestemd op de specifieke risicofactoren van individuele vrouwen. Hoewel er al medicijnen zijn om LDL-C en hsCRP te verlagen, wordt er nog gewerkt aan geneesmiddelen die lipoproteïne(a) kunnen aanpakken. Daarnaast blijven gezonde leefstijlkeuzes, zoals regelmatige lichaamsbeweging en stoppen met roken, essentieel voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid.

De onderzoekers pleiten voor bredere screeningsprogramma’s die, naast cholesterol, ook hsCRP en lipoproteïne(a) omvatten. Dit zou vooral belangrijk zijn voor gemarginaliseerde bevolkingsgroepen, waar het risico op hart- en vaatziekten vaak hoger ligt.

Meer
Lees meer...