Zoveel minuten moet je dagelijks wandelen om het risico op vroegtijdig overlijden fors te verkleinen

Amper 11 minuten per dag stevig wandelen, is al voldoende om heel wat vroegtijdige overlijdens te voorkomen en het risico op kanker en hart- en vaatziektes te verminderen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de University of Cambridge.

Dat regelmatig bewegen cruciaal is voor je gezondheid blijkt telkens opnieuw uit allerhande onderzoeken. Maar recent is gebleken dat we niet eens zoveel moeten bewegen als vroeger gedacht werd om er toch voordeel uit te halen. Zo doorprikten enkele studies vorig jaar al de mythe over 10.000 stappen per dag. En nu blijkt uit een nieuwe studie dat je aan 11 minuten “fysieke activiteit met matige intensiteit” per dag voldoende hebt om heel wat vroegtijdige overlijdens te voorkomen.

23 procent minder kans op vroegtijdig overlijden

Voor hun onderzoek keken medewerkers van het Medical Research Council (MRC) Epidemiology Unit aan de University of Cambridge naar 196 wetenschappelijke artikels die over dit onderwerp gaan. Die eerdere studies waren op zichzelf niet voldoende om betrouwbare conclusies te trekken, maar samengevoegd gaat het om de gegevens maar liefst 30 miljoen mensen. Meer dan voldoende dus om een correlatie te zoeken tussen fysieke activiteiten en het risico op hartaandoeningen, kanker en vroegtijdig sterven. Ze publiceerden hun resultaten in de British Journal of Sports Medicine.

De onderzoekers keken eerst naar het voordeel van 150 minuten matige lichamelijke activiteit per week. Dat is namelijk de richtlijn van de Britse gezondheidsinstelling NHS. Al snel merkten ze echter dat 75 minuten per week, of zo’n 11 minuten per dag, ook al heel wat gezondheidsvoordelen oplevert. De kans om vroegtijdig te overlijden neemt dan namelijk af met 23 procent. Het risico op hart- en vaatziekten daalt daarnaast met 17 procent en het risico op kanker met 7 procent.

75 minuten per week

Ze concludeerden dat als iedereen uit de verschillende studies 75 minuten matige inspanning per week had gedaan ongeveer één op de tien (10 procent) vroegtijdige sterfgevallen had voorkomen kunnen worden. Als dat aantal verhoogd wordt naar 150 minuten gaat het zelfs over één op de zes (16 procent) vroegtijdige sterfgevallen die voorkomen kunnen worden. Bij meer dan 300 minuten matige fysieke inspanning is er zo goed als geen extra gezondheidsvoordeel meer.

Onder “fysieke activiteit met matige intensiteit” verstaan de onderzoekers alle lichamelijke activiteit waarbij je hartslag verhoogd wordt en je sneller moet gaan ademen, maar wel nog gewoon kan spreken. Het gaat onder andere om stevig wandelen, dansen, fietsen of tennissen.

Meer
Lees meer...