Als je echt moet slapen, is het vaak moeilijk om in slaap te vallen. En wie heeft het nog niet meegemaakt. Je ben enorm moe, dus je kruipt in je bed. Maar eens je onder de lakens ligt, ben je weer klaarwakker. Komt het je bekend voor? Wel, hier is de verklaring.
In je bed liggen en niet kunnen slapen, blijkt een echte stoornis te zijn. Conditioned or learned arousal, of geconditioneerde opwinding, is een van de meest voorkomende slaapproblemen. Slaapspecialist Philip Gehrman, een assistent aan de Universiteit van Pennsylvania, stelt dat het te maken heeft met de omgeving waarin je slaapt.
“Als iemand een goede slaper is, dan zal die elke nacht in bed kruipen en meteen in slaap vallen. Dus als ze in bed kruipen, dan triggert dat een automatisch gevoel van slaperigheid”, zo zegt Gehrman. “Lig je echter elke nacht te woelen omdat je niet in slaap raakt, dan zal je lichaam dat ook associëren met je bed.” Je brein signaleert dus dat je je eerder opgewekt moet voelen dan dat het je in slaap doet vallen.
Dwing jezelf niet in slaap te vallen
Smartphones, tablets en laptops zijn niet meer uit ons leven weg te denken, en dat maakt voor velen het in slaap vallen een pak moeilijker. Daarnaast kunnen denken aan werk en piekeren je ook wakker houden.
Geen screen time of felle lichten voor het slapengaan, kan dan ook helpen. Dat licht onderdrukt de productie van melatonine, een stof die je lichaam helpt om in slaap te vallen. Regelmatig sporten, geen cafeïne of alcohol drinken en geen tabak ’s avonds helpt ook. En misschien wel de beste tip: dwing jezelf niet om in slaap te vallen. Als je moeite hebt om in slaap te raken, ga dan iets relaxerend doen tot je je klaar voelt om in slaap te vallen.