Symptomen zwangerschap – alles wat je moet weten

Een zwangerschap is een van de wonderbaarlijkste belevenissen die je als vrouw kan ervaren. Hoe je deze zwangerschap ervaart hangt uiteraard af van persoon tot persoon. Wel zijn er een aantal symptomen die zeer herkenbaar en algemeen zijn. Leer ze allemaal kennen.  

Eerste symptomen zwangerschap 

  • Pijnlijke borsten: Wanneer je het gevoel hebt dat je borsten zwaarder aanvoelen, je tepelhoven donkerder zijn dan normaal en je aders op je borsten duidelijker zichtbaar zijn, kan dit een teken van zwangerschap betekenen.  
  • Vermoeidheid: Vermoeidheid kan wijzen op verhoogde hormonenactiviteit in je lichaam. Komt vaak voor in het 1ste trimester van zwangerschap.  
  • Misselijkheid: Komt eveneens vaak voor het 1ste trimester.  
  • Plassen: Vaak plassen is een typisch symptoom. Je lichaam maakt tijdens een zwangerschap meer vocht aan dan anders.  
  • Hoofdpijn: Door toename van hormonen kan hoofdpijn de “kop” opsteken.  
  • Veranderende houding tot eten: Dit kan gaan om een afkeer van bepaald eten, die je voorheen niet had. Ook kan je plots dingen graag eten, waar je voordien liever van afbleef.  
  • Sterk ontwikkelende reukzin: Tijdens je zwangerschap kan het zijn dat je bepaalde geuren plotseling helemaal niet meer kan verdragen.  
  • Bloedingen: Er kan een innestelingsbloeding optreden (op momenten wanneer je maandstonden normaal moeten uitblijven). Het bevruchte eitje zet zich vast in de baarmoederwand, waardoor er een kleine bloeding ontstaat.  
  • Overtijd: Als je menstruatie niet komt en overtijd geraakt, kan het goed zijn dat je zwanger bent. Wanneer je heel zeker wilt zijn, doe dan zeker een zwangerschapstest doen.  

Buikpijn tijdens zwangerschap 

Elke vrouw krijgt tijdens haar zwangerschap te maken met buikpijn of buikkrampen. In de meeste gevallen is dit niks ernstigs. Toch kan het geen kwaad om alert te zijn bij een aantal zaken. Zolang de bevalling nog niet begonnen is, mag je heftige buikpijn nooit als normaal zien aan de zwangerschap. Wanneer je dit, gecombineerd met koorts, misselijkheid, braken, koude rillingen, pijn tijdens het plassen, afwijkende vaginale afwijking en/of bloedverlies ervaart, contacteer je beter de huisarts.  

Gelukkig hoef je niet altijd meteen het ergste te vrezen. Milde buikpijn is een veel voorkomend symptoom tijdens de zwangerschap. Deze kan voorkomen uit een groeiende baarmoeder, een groeiende buik (ook wel bandenpijn genoemd), of bij de innesteling.  

Gezonde voeding tijdens zwangerschap 

Het is belangrijk om voldoende gezonde voeding te nuttigen tijdens je zwangerschap. Je levert zelf een extra inspanning als je een baby draagt, maar je moet ook de juiste bouwstoffen leveren voor de groei van je kindje. Vandaar is het belangrijk om te letten op je voeding.  

Allereerst: eet voldoende water, fruit en groenten. Vis en kip verkies je beter boven vlees. Eet zo weinig mogelijk suikers, zoals snoep en frisdrank. Alcohol en andere drugs zijn absoluut te mijden. Door voldoende te variëren in je voeding, krijgt je baby alle benodigde voedingstoffen – zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen – binnen.  

Tijdens je zwangerschap kan je trouwens perfect vegetarisch eten op voorwaarde dat essentiële voedingsstoffen die normaal in vlees zitten (ijzer, eiwitten en B-vitamines), op een andere manier worden opgenomen. Diëten tijdens een zwangerschap wordt dan weer minder aangeraden, vanwege een mogelijk tekort aan de nodige voedingsstoffen voor je baby.  

Duur zwangerschap 

Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden, 40 weken of 280 dagen. Wanneer je de exacte duur van zwangerschap wilt weten, laat je die best bepalen door middel van een echografie bij de gynaecoloog.  

De eisprong en bevruchting vinden meestal pas plaat 2 weken na het begin van je laatste menstruatie. De vermoedelijke bevallingsdatum die wordt meegegeven is telkens een richtdatum.    

Weet je net dat je zwanger bent? Proficiat, nu begint het avontuur. Af en toe wat nuttige info kan helpen om je doorheen de komende maanden te loodsen. Schrijf je hier dan ook in op de zwangerschapsnieuwsbrief van De VoorZorg boordevol nuttige info en tips.

Meer
Lees meer...