’t Is bewezen: het oudste kind is het slimste!

Het wordt weleens gezegd, de oudste is ook de verstandigste. En nu blijkt er in dat stereotiep een grond van waarheid te zitten: gemiddeld gesproken blijken oudste kinderen in het gezin een intellectueel voordeel te hebben ten opzichte van hun jongere broers en zussen. Meer nog, dat voordeel hebben ze te danken aan … hun ouders!

Uit nieuw onderzoek blijkt dat oudste kinderen binnen het gezin een grotere kans hebben op academisch en intellectueel succes, schrijft Today. En dat verschil zou zich al op jonge leeftijd uiten: oudste kinderen scoren al beter op cognitieve testen tijdens hun peutertijd dan hun jongere broers of zussen op die leeftijd. De onderzoekers stonden er zelf van te kijken dat het verschil al op die leeftijd merkbaar is .

Meer mentale stimulatie

Maar vooraleer alle eerstgeborenen zich meteen op de borst kloppen: dat verschil hebben zij te danken aan hun ouders. Oudste kinderen krijgen namelijk meer mentale stimulatie, en bij elk volgend kind neemt dat een stukje af.

Eigenlijk is het ook logisch. Bij een eerste kind zijn ouders erop gebrand om alles zo goed mogelijk te doen. Ze zijn zich bewust van elke interactie en investeren veel tijd om voor te lezen, hun kind het alfabet aan te leren, stimulerende spelletjes te spelen, … Wanneer er meer kinderen komen, worden ze geconfronteerd met een gebrek aan tijd en energie, waardoor ze minder tijd kunnen vrijmaken om diezelfde dingen te doen voor hun jongere kinderen. Ouders geven wel degelijk evenveel liefde en zorg aan al hun kinderen, maar ze passen al dan niet bewust hun gedrag aan naargelang die omstandigheden. En dat blijkt nu dus consequenties te hebben.

Positief effect op de ontwikkeling

Volgens Jee-Yeon K. Lehmann, co-auteur van de studie, kunnen ouders hier vooral uit onthouden dat hun inspanningen echt wel een verschil maken, vooral in de eerste jaren van het leven van hun kinderen. “Alle leeractiviteiten die je enthousiast doet met je kind hebben een positief en langdurig effect op hun ontwikkeling.”

Uit de studie blijkt trouwens dat de volgorde waarin kinderen geboren worden geen impact heeft op hun karakter, behalve dat oudste kinderen meer zelfvertrouwen hebben, vooral op academisch vlak.

Ook verschillen tijdens de zwangerschap

De wetenschappers bekeken ook het gedrag van de moeder voor de bevalling. Daaruit bleek dat vrouwen vaker alcohol drinken en dat ze pas later in de zwangerschap op medische controle gingen bij een tweede of latere zwangerschap. Bovendien gaven ze minder vaak borstvoeding dan bij hun eerste kindje.

Meer
Lees meer...