Left Right
scrollTop top

Taiwan is het eerste Aziatische land dat honden- en kattenvlees bant


Taiwan is het eerste Aziatische land dat honden- en kattenvlees bant

Taiwan heeft de voorbije jaren gezien dat het houden van een kat of hond als huisdier steeds populairder wordt in Azië en heeft om die reden beslist om het eten van katten- of hondenvlees te verbieden. Wie de wet zou overtreden, riskeert een boete of zelfs een celstraf bij herhaaldelijk in de fout gaan.

Het is al sinds 2001 dat Taiwan de verkoop van katten- en hondenvlees verboden heeft en er waren al een aantal lokale gemeenschappen die een verbod hadden op consumptie. Hong Kong heeft het slachten en verkopen van honden- en kattenvlees ook al verboden, maar heeft nooit gespecifieerd dat het vlees ook niet meer gegeten mag worden en dat maakt de beslissing van Taiwan uniek.

Hondenvlees wordt niet (meer) zo vaak gegeten in Azië en kattenvlees wordt slechts uitzonderlijk geconsumeerd, maar Taiwan stelt een voorbeeld aan het continent door het eten van het vlees te verbieden nu ze merken dat honden en katten steeds vaker als gezelschapsdier in huis worden gehaald.

Presidente Cat Lady

Ook de presidente van Taiwan, Tsai Ing-wen is een dierenliefhebster. Ze poseerde regelmatig met haar twee katten tijdens haar campagne en adopteerde vorig jaar drie gepensioneerde hulphonden.

Om de veiligheid van huisdieren meer te garanderen, is er ook een wetsvoorstel dat het verbiedt om je huisdier uit te laten terwijl je met de brommer of auto (?!) rijdt. De wet moet officieel nog ondertekend worden door de presidente, maar tegen eind april kan het wetsvoorstel goedgekeurd zijn.

Celstraf

Wie toch verlekkerd zou zijn op het honden- of kattenvlees en betrapt wordt op het eten ervan, riskeert een boete die kan oplopen tot 250.000 Taiwanese Dollar (7.500 euro). Wie herhaaldelijk zou betrapt worden op het eten van het vlees, kan zelfs tot vijf jaar achter tralies vliegen. Recidivisten worden ook met hun naam en foto aan de schandpaal genageld door de overheid.

Het folteren van dieren wordt ook strenger bestraft en kan ervoor zorgen dat je twee jaar in de cel vliegt en tot 2 miljoen Taiwanese Dollar boete moet betalen (60.000 euro).

Hondenvleesfestival

Nog steeds is er het Yulin Hondenvleesfestival waar jaarlijks 10.000 honden worden gedood en opgegeten. Het festival ligt onder vuur en talloze dierenrechtenorganisaties strijden tegen het slachtersfeest. De wet die Taiwan nu invoert, kan een voorbeeld zijn voor de rest van Azië.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…