Taliban willen toespraak houden op Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Vastbesloten om de wereld te tonen dat ze veranderd zijn – en om internationale erkenning te krijgen – hebben de taliban aangekondigd dat ze Afghanistan willen vertegenwoordigen in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Tot nu toe zijn ze niet uitgenodigd.

Volgens het VN-protocol wordt Afghanistan vertegenwoordigd door Ghulam Isaczai, de VN-ambassadeur die optreedt in naam van de Afghaanse regering die vorige maand door de taliban ten val is gebracht. Maar de taliban zijn daar niet blij mee. Volgens hen kan Isaczai Afghanistan niet langer vertegenwoordigen bij de VN, aangezien voormalig president Ashraf Ghani niet langer wordt erkend als de leider van het land.

Toespraak voor alle lidstaten

De minister van Buitenlandse Zaken van de taliban heeft maandag een brief gezonden aan de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, met het verzoek dat een van zijn gezanten het woord voert tijdens de Algemene Vergadering, die dinsdag in New York is geopend en maandag zal worden afgesloten.

De taliban willen zich laten vertegenwoordigen door hun woordvoerder in Doha, Suhail Shaheen, om een toespraak te houden voor alle lidstaten van de VN.

Het is nu aan de negen leden van het geloofsbrievencomité van de Algemene Vergadering (de Verenigde Staten, Rusland, China, Zweden, de Bahamas, Bhutan, Chili, Namibië en Sierra Leone) om te beslissen of het verzoek van de Taliban al dan niet ontvankelijk is.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de taliban hun kwestie voor het einde van deze zitting besproken zullen zien. Een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen het persagentschap Associated Press dat de commissie “enige tijd nodig zal hebben om te beraadslagen”. Waarschijnlijk zal er aanstaande maandag, de uiterste termijn voor de taliban om een platform te hebben in de Algemene Vergadering van de VN, nog geen besluit zijn genomen.

Bemiddelaar Qatar

Rusland en China hebben betrekkingen ontwikkeld met de taliban sedert deze in augustus de macht hebben gegrepen.

De Emir van Qatar, Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, zei dinsdag dat een boycot van de taliban “alleen maar zou leiden tot een polarisatie en reacties, terwijl een dialoog vruchtbaar zou kunnen zijn”.

Qatar is een belangrijke bemiddelaar geworden in Afghanistan. Het emiraat was gastheer voor besprekingen tussen de taliban en de VS, die in 2020 hebben geleid tot een akkoord over de terugtrekking van de door de Amerikanen geleide NAVO-strijdkrachten.

De laatste keer dat de taliban de macht in Afghanistan overnamen, tussen 1996 en 2001, bleef de ambassadeur van de door hen omvergeworpen regering aan als VN-vertegenwoordiger, nadat het benoemingscomité zijn besluit over concurrerende aanspraken op de post had uitgesteld.

(mah)

Lees ook:

Meer
Lees meer...