De komst van een vierde telecomspeler naar België doet Telenet en Proximus boos reageren. Zowat alle mogelijke argumenten passeren de revue: van ‘kwaliteit’ naar ‘neen, de prijzen zijn niet te duur’, tot ‘het gaan banen kosten’. Maar ondertussen komt het antwoord van buitenlandse telecomspelers: die staan klaar om naar België te komen als vierde operator. En de cijfers geven hen gelijk.
Snoeiharde kritiek van Proximus, waarvoor De Tijd z’n voorpagina geeft. En zware dreigementen van Telenet-CEO John Porter, op de eerste pagina van Het Laatste Nieuws. Die laatste geeft zelfs een paginagroot interview aan de krant, zo diep is z’n ergernis. En vanmorgen mocht Ann Caluwaerts van Telenet het op de radio nog eens komen uitleggen. Om maar te zeggen: de twee grote spelers zetten alle zeilen bij om hun ongenoegen over een nieuwe telecomspeler te laten blijken.
Kop van Jut is minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld). Die wil voor de veiling van de nieuwe 4G- en 5G-licenties een plek reserveren voor een nieuwkomer, een vierde speler die z’n eigen zendpark kan uitbouwen. Want vandaag is de markt grotendeels verdeeld over twee spelers: Proximus en Telenet. Orange heeft het derde netwerk, maar doet geen moeite om de markt helemaal open te gaan breken met een prijsoorlog.
En dus betalen de Belgen erg veel: we zijn het duurste land van Europa voor mobiele data. Dat blijkt ook uit de cijfers: het gebruik in België ligt laag. Bovendien zegt de telecom-waakhond BIPT dat ook: uit hun laatste rapport bleek nog eens dat de Belgische consument niet echt bediend wordt qua prijs. De marges van de twee grote telecomspelers blijven zo bijzonder hoog.
Vergelijkingen met andere Europese landen van die BIPT zijn duidelijk: zowel voor mobiele data in intensief pakket (zie grafiek boven) als voor ‘Mobiele telefonie postpaid’, zitten we helemaal bovenaan de prijslijst:
In volume blijkt ook meteen hoeveel meer data je krijgt voor 30 euro in andere landen: in Oost-Europa, maar ook Ierland of Oostenrijk kan je mobiel surfen aan prijzen die een fractie zijn van die in België:Het gevolg is duidelijk: de verbruikte data per SIM-kaart ten opzichte van de kost is dramatisch in België. Alleen Griekenland en Tsjechië scoren nog slechter:En dus gebruiken de Belgen gewoon veel minder dan andere Europeanen mobiele data. België bengelt helemaal achteraan, zowaar onder het Europese gemiddelde. Enkel Malta, Cyprus, Slovenië, Portugal en Hongarije scoren nog zwakker:
8 miljoen per jaar per licentie: een koopje
Minister De Croo komt niet zomaar met die plannen om de markt open te gooien: er is concrete interesse van buitenlandse spelers om naar de Belgische markt te komen. Daar lezen ze de rapporten van het BIPT ook. “Ze zien de Belgische markt als ‘juicy’. Op een paar jaar tijd verdien je hier je investeringen terug, net omdat de prijzen zo hoog liggen. Er is dus heel tastbare interesse om naar de Belgische markt te komen, van onder meer een grote buitenlandse telecomspeler”, zo is binnen de regering te horen.
Want echt duur zijn de licenties niet: het gaat om 8 miljoen euro per jaar per speler, die de telecombedrijven zouden moeten betalen om een 4G- en 5G-netwerk te mogen uitbaten. “Totaal niet onoverkomelijk”, zo zeggen experts.
Steun van de minister van Consumentenzaken … voor de telecomspelers
Binnen de regering krijgen Telenet en Proximus verrassende steun ondertussen. Want uitgerekend de minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) kwam gisteren tussen. Hij wil snel overleg, want het is volgens hem niet zeker dat de consument beter af is met de komst van een vierde speler. Vreemd genoeg vraagt de minister van Consumentenzaken dan uitgerekend aan de huidige spelers om op de koffie te komen: alsof Telenet en Proximus nu plots de belangen van de consument gaan verdedigen.
De zet doet de relaties tussen beiden alvast geen goed: onder meer op Twitter reageerden verschillende liberalen met stijgende verbazing. De Croo kreeg ondertussen wel steun van N-VA om door te zetten in het dossier.
Telenet: net vandaag prijsverhoging
Nog straffer is dat uitgerekend nu Telenet-topman John Porter met het nieuws komt dat hij opnieuw de prijzen verhoogt. Een paar van hun meest voorkomende formules gaan 1 tot 3 euro in de hoogte qua prijs. Telenet draaide vorig jaar een omzet van 2,53 miljard euro. En daarop boekte Porter en co een winst van 1,21 miljard euro. Dat zijn cijfers om van te duizelen, bijzonder weinig bedrijven hebben dergelijke marges.
Maar Porter noemt een nieuwkomer op de markt dus “een slécht voorstel”. En hij dreigt meteen: “Als De Croo zijn plan doorvoert, zullen wij onze investeringen moeten terugschroeven. Dat is absoluut zeker. En dat zal ten koste gaan van de kwaliteit van onze diensten.”
“Er zal simpelweg geen geld zijn om te investeren in 5G. Maar als je alleen door de bril van de consumenten naar de situatie kijkt, zoals de minister doet, dan lijkt het alsof het het niet van belang is of een telecombedrijf geld verdient. Hij zou net wel bezorgd moeten zijn. Want dat bedrijf moet investeren, en tegelijk overleven”, zegt Porter. Bij een winst dus van 1,21 miljard euro vorig jaar.
Ook Proximus reageerde bijzonder giftig op het nieuws van De Croo. In een persmededeling van CEO Dominique Leroy stelde het bedrijf “dat dit een vertragingen van de investeringen in infrastructuur zou veroorzaken” en “ook een onvermijdelijke impact op de werkgelegenheid geven”. Plus, “ook de bestaande hoge kwaliteit kan onder druk komen te staan”. Dezelfde argumenten dus als Telenet, alleen voegt Leroy er nog ‘jobs’ aan toe, tot ongenoegen van onder meer N-VA-telecomspecialist Peter Dedecker.
Een poging tot meer competitie met een nieuwe speler is altijd de moeite waard, ook al lijkt de kans op succes me klein. Reden te meer waarom deze chantage-uitspraak beneden alle peil is. Wie gelooft in de eigen sterktes doet dat niet. https://t.co/jxdvuI8vJA
— Peter Dedecker (@peterdedecker) June 13, 2018