Netflix heeft een nieuwe trailer gelost van The Irishman, een veelbelovende gangsterfilm van gerenommeerd regisseur Martin Scorsese. De belangrijkste rollen in The Irishman zijn die van huurmoordenaar Frank Sheeran – gespeeld door Robert De Niro -, vakbondsleider Jimmy Hoffa – gespeeld door Al Pacino – en maffiabaas Russell Bufalino – gespeeld door Joe Pesci.
Vergeleken met de vorige films zit er in deze trailer veel meer energie en inhoud. De beelden en montages die we te zien krijgen, zijn in de iconische stijl van regisseur Scorsese, bekend van andere misdaadfilms als Casino, The Wolf of Wall Street en Goodfellas. Scorsese staat er ook om bekend rock-‘n-roll in zijn films te verwerken. Dat is ook dit keer niet anders. Zo horen we de bluesklassieker Mannish Boy van Muddy Waters in deze trailer. Wij duimen alvast voor een flinke portie Muddy Waters, Rolling Stones of Led Zeppelin in The Irishman.
De Niro digitaal verjongd
Verder zien we in de trailer het gesprek tussen de oude huurmoordenaar Frank Sheeran (vertolkt door Robert De Niro) en zijn advocaat. Frank vergelijkt zijn ‘job’ met in het leger zitten.
De film neemt de verschillende levensfases van Sheeran onder de loep. Daarvoor moest Robert De Niro een digitale verjongingskuur krijgen. Netflix heeft vandaag de beelden van de verschillende levensfases van het personage gelost en wij zijn onder de indruk.
De verschillende levensfases van het personage van De Niro:
Scorsese trekt kaart van vooruitgang
In 2017 kocht Netflix al de rechten op om de film te mogen streamen. Scorsese wist een diplomatieke rel te voorkomen, doordat The Irishman nog niet af was tegen het filmfestival van Cannes. Anders dan de Oscars sluiten de Fransen nog steeds films uit die op streamingplatformen verschijnen, naar eigen zeggen om bioscoopfilms te promoten.
Netflix had zijn strategie aangepast door de films beperkt te vertonen in de bioscoop, maar daarop paste het filmfestival zijn reglement aan waardoor geen enkele film van Netflix kans maakte op een Gouden Palm. Om in de prijzen te vallen in Cannes, moest een film namelijk gereleased zijn in Frankrijk.
Als reactie besliste Netflix om geen enkele van hun films in te sturen voor het filmfestival van Cannes. De dramafilm Roma van gerenommeerd regisseur Alfonso Cuarón wist later wel tien Oscar-nominaties op de kop te tikken én de hoofdprijs op het invloedrijke filmfestival van Venetië. Roma ging uiteindelijk naar huis met drie Oscars, een doorn in het oog van Cannes.
Cannes klemgereden
De Oscars en de Emmy’s beslisten om door Netflix-geproduceerde content wel in aanmerking te laten komen voor nominaties. Scorsese heeft maar liefst twaalf Oscar-nominaties op zijn naam staan en is daarmee een zwaargewicht in Hollywood, net als Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci.
Een cast en productieteam van zo’n allure afwimpelen, zou de Oscars alleen maar gezichtsverlies kunnen opleveren. Het gaat immers om figuren waar de Amerikaanse cinematografie écht niet naast kan kijken, of hun werk nu op Netflix te bekijken is of op het witte doek. Wellicht wil de Academy ook vermijden in eenzelfde situatie als Cannes terecht te komen.