Indrukwekkend nieuw gebouw ‘The Sphere’ licht voor het eerst op in Las Vegas en dat zorgt voor spectaculaire beelden

De wereld is sinds vorige week een bijzonder gebouw rijker. The Sphere at The Venetian Resort heeft op 4 juli namelijk voor het eerst zijn buitenverlichting aangestoken en dat zorgde voor heel indrukkende beelden. Deze nieuwe muziek- en entertainmentarena is het grootste bolvormige gebouw ter wereld.

Om op te vallen in Las Vegas moet je al iets speciaals doen, maar toch is The Sphere daarin geslaagd. Het gebouw is een prestigeproject van James Dolan, de eigenaar van NBA-team de New York Knicks en hun mythische arena Madison Square Garden.

De bouw van deze nieuwe arena vlak bij de Las Vegas Strip begon in 2019 en zou aanvankelijk 1,2 miljard dollar (1,09 miljard euro) kostten. Door de coronacrisis liep de bouw ervan veel vertraging op. Mede daardoor, in combinatie met de aanhoudende supply chain-crisis en de hoge inflatie zal de uiteindelijke kost uitkomen op 2,3 miljard dollar (20,9 miljard euro). Met een hoogte van 112 meter en een breedte van 157 meter is het het grootste bolvormige gebouw ter wereld.

The Sphere

Ondertussen is het einde dan toch bijna in zicht. Op 4 juli, de Amerikaanse feestdag, zette The Sphere alvast een belangrijke stap richting opening. Voor het eerst werd de buitenverlichting namelijk aangestoken. Meteen werd duidelijk hoeveel mogelijkheden het heeft. Het buitenscherm bestaat namelijk uit 1,2 miljoen zogenaamde LED-pucks, die op hun beurt bestaan uit 48 individuele diodes. Zo kunnen er 256 miljoen verschillende kleuren worden weergegeven. De eerste dagen veranderde The Sphere zo onder andere in vuurwerk, een basketbal, een pompoen, een wel zeer creepy oog en nog veel meer.

De echte opening van The Sphere is maar voor 29 september 2023. Dan zal U2 de eventhal openen met de start van hun concerttour. Het gebouw heeft een capaciteit van 18.600 zittenden of meer dan 20.000 staande bezoekers. Het plafond is voorzien van het grootste LED-scherm ter wereld, goed voor een totaal van 15.000 vierkante meter. De concertzaal heeft ook 164.000 speakers.

Andere landen?

De plannen van het bedrijf achter The Sphere beperken zich overigens niet tot Las Vegas. Zij willen namelijk overal ter wereld gelijkaardige gebouwen plaatsen. De meest concrete plannen daarvoor gaan over Londen, al ondervinden ze daar wel veel weerstand van overheden.

Bekijk hier enkele beelden van The Sphere:

Meer
Lees meer...