Belg Toumani Camara tekent contract bij NBA-ploeg Phoenix Suns

De NBA-droom van Toumani Camara komt nu wel heel dichtbij. De 23-jarige Belg heeft namelijk zojuist een contract getekend bij de Phoenix Suns, dat hem vorige maand selecteerde in de NBA Draft. Hij zal op zaterdag 8 juli zijn debuut maken de NBA Summer League, een voorbereidingstoernooi.

België en de NBA was in het verleden nooit een supergoed huwelijk. Axel Hervelle, die in 2005 als 52ste werd gekozen, is de enige Belg die ooit gedraft werd. Hij zou uiteindelijk nooit in de NBA spelen, maar bouwde een zeer mooie carrière uit in Europa. Didier Mbenga is nog steeds de enige Belg die ooit in de NBA speelde. Hij werd nooit gedraft, maar vond toch zijn weg naar de Amerikaanse competitie en werd zelfs twee keer kampioen met de Los Angeles Lakers.

Aan dat korte eerste lijstje mag nu ook de naam van Toumani Camara toegevoegd worden. Hij hoorde twee weken geleden in New York namelijk zijn naam afgeroepen worden. Het waren de Phoenix Suns die hem, eveneens als 52ste, selecteerden.

Phoenix Suns

Als draft pick uit de tweede ronde was Toumani Camara echter nog niet zeker van een NBA-contract. Daarin is nu verandering gekomen. De Phoenix Suns hebben namelijk aangekondigd dat de jonge Belg een contract heeft getekend. Ze maken daarbij gebruik van een nieuwe regel waarbij NBA-teams draft picks uit de tweede ronde eenvoudiger een vierjarig contract kunnen aanbieden. Enkel het eerste jaar daarvan is gegarandeerd.

Ondanks dat contract is Toumani Camara wel nog niet helemaal zeker van een plaats in de kern van de Phoenix Suns voor komend seizoen. Die ploeg heeft op dit moment namelijk zestien spelers onder contract, terwijl het maximum vijftien is. Eén speler zal dus nog zijn contract ontbonden zien worden of omgezet worden tot een two-way contract (waarbij spelers zowel in de G-League als in de NBA uitkomen). Insiders verwachten gelukkig niet dat dat zal gebeuren met Toumani Camara.

Summer League

Om helemaal zeker te zijn, zal de 23-jarige Belg van 2,03 meter en 100 kilogram zich komende tijd moeten bewijzen in de NBA Summer League in Las Vegas. Dat is een jaarlijks voorbereidingstoernooi waarin NBA-ploegen voornamelijk met jonge spelers en spelers zonder contract aantreden. De Phoenix Suns spelen in Summer League minstens vijf wedstrijden, waarvan de eerste op zaterdag 8 juli om 18 uur lokale tijd. In België is dat op zondag 9 juli om 3 uur ’s nachts.

Meer
Lees meer...