Phoenix Suns selecteren Belg Toumani Camara in NBA Draft; wat zijn zijn kansen om te spelen?

Toumani Camara heeft Belgische sportgeschiedenis geschreven. De 23-jarige Brusselaar werd in de NBA Draft als 52ste gekozen door de Phoenix Suns en daarmee pas de tweede Belg die die eer krijgt. Hij maakt ook kans om de tweede Belg ooit in de NBA te worden.

België en de NBA was in het verleden nooit een supergoed huwelijk. Axel Hervelle, die in 2005 als 52ste werd gekozen, is de enige Belg die ooit gedraft werd. Hij zou uiteindelijk nooit in de NBA spelen, maar bouwde een zeer mooie carrière uit in Europa. Didier Mbenga is nog steeds de enige Belg die ooit in de NBA speelde. Hij werd nooit gedraft, maar vond toch zijn weg naar de Amerikaanse competitie en werd zelfs twee keer kampioen met de Los Angeles Lakers.

Aan dat korte eerste lijstje mag nu ook de naam van Toumani Camara toegevoegd worden. Hij hoorde afgelopen nacht in New York namelijk zijn naam afgeroepen worden. Het waren de Phoenix Suns die hem, eveneens als 52ste, selecteerden.

Krijgt hij een NBA-contract?

Of Toumani Camara ook de tweede Belg wordt die in actie komt in de NBA is wel nog niet zeker. Enkel spelers uit de eerste ronde van de NBA Draft zijn namelijk zeker van een contract van vier jaar, waarvan de eerste twee volledig gegarandeerd zijn. Voor spelers uit de tweede ronde, zoals Camara, is dat niet het geval. Hij zal zich de komende tijd op trainingskamp dus moeten bewijzen bij de Phoenix Suns om een contract te verdienen.

Toch zijn er enkele redenen waarom we voorzichtig optimistisch kunnen zijn. De Phoenix Suns zijn een zogenaamd top heavy-team. Met Devin Booker, Deandre Ayton, Kevin Durant en Bradley Beal hebben ze vier goede tot zeer goede spelers in huis. Om die laatste twee aan hun kern toe te voegen, hebben de Suns het voorbije jaar wel heel wat andere spelers moeten wegtraden. Daardoor is de spoeling in de kern heel dun.

Naast dat viertal hebben de Suns op dit moment namelijk maar drie andere spelers onder contract. Enkele andere spelers die vorig jaar ook al in Phoenix speelden, kunnen vermoedelijk rekenen op een nieuw contract. Doordat hun sterspelers gigantische lonen krijgen, zijn de Suns financieel wel beperkt. Daardoor lijkt het interessant om een relatief goedkope rookie als Toumani Camara aan de kern toe te voegen. Bovendien heeft de Belg heel wat kwaliteiten die de andere spelers van de Suns niet hebben. Met zijn frame en lengte kan hij zowel als small forward als als power forward spelen. Bovendien is hij een vleugelspeler die vooral defensief uitblinkt, iets wat Phoenix zal kunnen gebruiken naast het vele aanvallende geweld in hun selectie.

Als Camara effectief opgenomen wordt in de kern van de Phoenix Suns voor 2023-2024 staat hem alvast een boeiend begin van zijn NBA-carrière te wachten. De Suns worden namelijk gezien als een outsider voor de titel. Afgelopen seizoen verloren ze in de kwartfinale van de play-offs van de latere kampioen Denver Nuggets met 4-2.

Meer
Lees meer...