Thee blijkt natuurlijke filter tegen zware metalen in drinkwater

Thee blijkt natuurlijke filter tegen zware metalen in drinkwater
Pixabay

In het kort

  • Tot 15 procent van het lood kan tijdens het zetten van thee uit het water verwijderd worden.
  • Zwarte thee en het malen van de bladeren vergroten het metaalbindend vermogen.
  • Langere trekken, zoals bij ijsthee, kunnen de meeste zware metalen effectief verwijderen.

Natuurlijke filter

Een nieuwe studie onthult een verrassend voordeel van ’s werelds populairste drank. Thee kan fungeren als een natuurlijke filter tegen schadelijke zware metalen in drinkwater. Onderzoekers uit de Verenigde Staten stelden deze bewering op de proef door verschillende soorten thee – groene, zwarte, witte, kamille en rooibos – te zetten in water dat bekende hoeveelheden lood en andere metalen zoals chroom, koper, zink en cadmium bevat.

Blootstelling zware metalen verminderen

Ze ontdekten dat zelfs een eenvoudig kopje thee tot 15 procent lood uit het water kan verwijderen tijdens het zetproces op 85 graden celsius. Deze bevinding, gepubliceerd in het tijdschrift ACS Food Science & Technology, benadrukt het potentieel van thee als een gemakkelijk toegankelijke methode om de blootstelling aan zware metalen te verminderen. Benjamin Shindel, een promovendus aan de Northwestern University en hoofdauteur van het onderzoek, legde uit dat theebladeren een hoog actief oppervlak hebben, waardoor ze deze schadelijke stoffen effectief kunnen opnemen.

Zettijd speelt belangrijke rol

Zwarte thee bleek in dit proces iets efficiënter te zijn dan andere soorten, en het malen van de bladeren versterkte hun metaalbindend vermogen nog verder door het oppervlak te vergroten. Interessant genoeg onthulde het onderzoek dat de zettijd een belangrijke rol speelt bij de vermindering van lood. Langere trekken, zoals bij ijsthee, kunnen de meeste, zo niet alle, zware metalen effectief uit het water verwijderen.

Type theezakje

Het type theezakje heeft ook invloed op het filtratieproces. Cellulosezakjes, gemaakt van houtpulp, waren het meest effectief in het vangen van metaalionen in vergelijking met katoenen of nylon zakjes. “Hoewel nylon theezakjes al problematisch zijn omdat ze microplastics afgeven,” merkte Shindel op, “zijn de meeste theezakjes die tegenwoordig gebruikt worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals cellulose. Deze kunnen microdeeltjes cellulose afgeven, maar dat zijn gewoon vezels die ons lichaam aankan.”

Gezondheidsvoordelen

Deze bevindingen voegen nog een laag toe aan de lange lijst van gezondheidsvoordelen van theeconsumptie, waaronder een verbeterde cardiovasculaire gezondheid en bescherming tegen neurodegeneratieve ziekten. Shindel suggereert dat een wijdverspreide toepassing van deze eenvoudige gewoonte na verloop van tijd zou kunnen leiden tot een vermindering van ziekten die verband houden met de blootstelling aan zware metalen.

Meer
Gisteren om 15 uurdoor Redactie
Gisteren om 7 uurdoor Redactie
Gisteren om 19 uurdoor Ulrike Vandamme
Lees meer...
03:00