Thee voor dummies: deze 9 tips van de theecoach zorgen voor jouw ideale brouwsel

Theeliefhebbers zijn er lyrisch over, koffiedrinkers sceptisch, maar één ding is zeker: eens je een theeverslaving opbouwt, kan je niet meer zonder. Maar hoe begin je er in vredesnaam aan? Groene thee, witte thee, zwarte thee? Wij zien het bos door de bomen (of struiken) niet meer. Dus hebben we het aan Ken Calander, teacoach bij Café Couture in Antwerpen, gevraagd. 

1. Gebruik het juiste water

Giphy

Aangezien thee voor 99 procent uit water bestaat, mag het geen verrassing zijn dat je ’t juist moet gebruiken. Kraantjeswater is uit den boze, zegt Calander aan newsmonkey. “In Belgisch kraantjeswater zit een droogrest van rond de 200 milligram per liter. Ideaal gesproken moet dat minder dan 50 zijn.” Als betaalbaar alternatief voor de perfecte thee wijst Calander naar SPA Reine of Montille van Delhaize. “Prijs-kwaliteitsgewijs is dat de beste deal.” Voor mensen met een Britta-filter heeft hij dan weer slecht nieuws: “Helaas filteren die je water maar tot 150 milligram, niet genoeg dus.”

2. Less is more

Giphy

“Het is heel intuitief om véél thee te gebruiken”, zegt Calander. “Maar bij thee is less echt more. Enerzijds moet thee plaats hebben om z’n smaak te verspreiden, anderzijds heeft thee ook echt niet zo’n sterke smaak. Dat hoeft niet en laat de thee niet tot z’n recht komen.” Met andere woorden: als je thee bitter smaakt, is de kans groot dat je er te veel van gebruikt hebt. “Ideaal is 2 gram per kopje.”

3. Thee-eieren of knijpers zijn voor watjes

Giphy

En over hoeveelheid gesproken: “Mensen gebruiken vaak thee-eitjes en knijpers om hun thee te zetten. Heel slecht idee, zeker als je ze dan nog eens volstampt.” Eigenlijk zouden we onze thee los in het kopje moeten laten, opnieuw om de thee plaats te geven om smaak los te laten. “Nadat ze genoeg getrokken heeft, kan je je thee dan zeven voor je ze in de tas giet.” Een steengoede reden om een theepot aan te kopen, denken wij

4. Hot, hot, hot: zet je water op de juiste temperatuur

Giphy

We kunnen natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar wij gebruiken een waterkoker (of een microgolf) om ons water op te warmen. Kokend heet dus. Da’s echt niet de bedoeling, zegt de theecoach. “Bij groene thee, wat veel mensen tegenwoordig drinken omdat het gezond is, mag het water zeker niet te warm zijn. Zo’n 70 tot 80°C is perfect. Maar je brengt je water dus net niet tot op het kookpunt en giet het dan op de thee. Da’s perfect.” Opnieuw, wie z’n thee te warm maakt, krijgt een bitter brouwsel.

5. Slurp thee like you mean it

Tumblr

Slurpen niet elegant? Da’s misschien wel waar, maar zo geniet je het best van je versgebrouwen tasje. “Door lucht te geven aan de thee en het water krijgt je de ideale smaak. Vandaar dat we ook zeggen dat je thee moet opgieten en dat het water niet tot op kooktemperatuur gebracht mag worden. Dat haalt de zuurstof uit je water, en die is cruciaal voor smaakontwikkeling.” Slurp je thee dus en leg het maar uit aan tantenonneke: ’t is voor de smaak.

6. Trek het niet te lang

Giphy

Thee zetten hoeft trouwens niet zo lang te duren als je soms denkt. “Veel mensen laten hun thee véél te lang trekken. Je volgt echt best de instructie op het pakje, dat moet er altijd opstaan”, zegt de theesommelier. En ja, soms staat daar anderhalve minuut op, dan is het echt de bedoeling dat je ’t er niet langer in laat dan die anderhalve minuut. De subtiele smaken zijn dan op hun best, té lang trekken wil zeggen dat je thee te bitter wordt.

7. De ene thee is de andere niet

Giphy

Nu spreekt het voor zich dat sommige thee lekkerder is dan andere, maar da’s wel persoonlijk, vindt Calander. “Ik ben niet voor of tegen bepaalde thee, maar natuurlijk is de smaak van een specifieke thee verfijnder dan bijvoorbeeld een Lipton of Pickwick.” Die laatste nemen namelijk de hele plant, terwijl sommige gespecialiseerde theefabrikanten enkel de bovenste twee of drie blaadjes nemen. Dat verschil smaak je.

8. Begin met iets zoets

NHS

Dé vraag van de theedrinker: mag suiker nu of niet? Nuja, dat het mág, is wel duidelijk, maar volgens de theecoach is het niet nodig. “Als ik mensen thee moet leren drinken, begin ik met een thee die zodanig zoet is dat je geen suiker nodig hebt. Daarna bouwen we op. Groene thee met een fruitsmaakje bijvoorbeeld. Met rode vruchten doe je iedereen plezier. Nadien vragen mensen dat vaak zonder het fruitsmaakje en zo zijn ze vertrokken.”

9. MATCHA is the word

giphy

Mocht je nog op zoek zijn naar de trend in theeland: matcha is the word. De groene theepasta is het van het op dit moment, met allerlei celebrities die om ter meest matcha drinken. Maar wat is nu het verschil met groene thee? “Bij matcha ga je de theebladeren zelf opdrinken, terwijl je bij groene thee de blaadjes overgiet met heet water en dat opdrinkt.” Naar ’t schijnt uitstekend voor zo ongeveer alles, matcha is je go-to cadeautje voor tealovers. Zeg dat Ken Calander het gezegd heeft.

Meer
door Redactie
Lees meer...