Thuiswerken ook na corona: hoe je thuiswerkplek inrichten en financieren?

Geschreven met input van TopCompare.be.

Hoewel veel werknemers in september al terugkeerden naar de werkvloer, zijn er nog steeds een hoop mensen die elke dag of enkele dagen per week van thuis werken. Nu veel bedrijven en werknemers kunnen proeven hebben van de voordelen, lijkt structureel thuiswerken ook na corona het nieuwe normaal te worden. Een thuiswerkplek waar je productief aan de slag kan, is dus zeker een must. Hoe kan je jouw thuiskantoor optimaal inrichten? En kan je al die kosten beter financieren met je spaargeld of een persoonlijke lening? Wij geven je enkele tips.

Hoe je thuiskantoor inrichten? 

Gebruik je ook al maanden je keukentafel, zetel of zelfs bed als werkplek? Dan is het hoog tijd voor een upgrade naar een echt thuiskantoor. In een omgeving die bedoeld is om te werken, ben je immers productiever en minder snel afgeleid. Zo behoud je ook een duidelijke scheiding tussen werk en privé waardoor je zetel opnieuw een ontspanningsplek kan worden. 

Hier zijn enkele tips voor een optimale inrichting van je thuiswerkplek: 

  • Zorg dat je een aparte kamer of ruimte in je huis hebt waar je jouw thuiskantoor kan inrichten. Zo wordt je niet afgeleid door bijvoorbeeld je familie die televisie zit te kijken of staat te koken. 
  • Werk naast een raam zodat je thuiskantoor voldoende natuurlijk licht en frisse lucht heeft. 
  • Koop een bureau en bureaustoel zodat het echt lijkt alsof je in een kantoor werkt. Op een bureautafel kan je jouw werk ordelijk organiseren en een bureaustoel zorgt voor een goede werkhouding. 
  • Verlicht je thuiskantoor met de juiste bureaulampen. Het juiste licht helpt namelijk je concentratievermogen. 
  • Decoreer je werkplek met de nodige kantoorspullen, zoals opbergvakken, een prullenmand, een computerscherm, een boekenkast, … Ook leuke extraatjes zoals planten, foto’s of een koffieapparaat kunnen je thuiskantoor een inspirerende touch geven. 

Hoe je thuiskantoor financieren? 

Een thuiskantoor inrichten kan al snel een grote hap uit je budget nemen. Maar vooraleer je grote investeringen maakt, kijk je best eens rond naar wat je wel al hebt. Misschien heb je een oude tafel staan die je met een likje verf of een schuurbeurt kan opfrissen tot een bureau? Of wie weet heb je in al die dozen op zolder nog mooie fotokaders of een oude bureaulamp liggen? Je zal vast nog wel enkele spullen in je huis vinden die je beter op je thuiswerkplek kan gebruiken. 

Als je toch nog veel zaken moet kopen, dan kan het kostenplaatje toch wel stevig oplopen. Heb je genoeg spaarcenten? Dan kan je deze investeren in jouw nieuw thuiskantoor aangezien je spaarrekening zelf toch niets opbrengt. Maar wanneer je liever niet aan je spaarboekje komt of je toch wat extra budget nodig hebt, kan je de inrichting van je thuiswerkplek ook financieren met een decoratielening. Dat is eigenlijk een persoonlijke lening op afbetaling waarmee je al jouw persoonlijke projecten, zoals een thuiskantoor, kan financieren zonder dat je aan de kredietgever moet verantwoorden waarvoor je het geld gaat gebruiken. Uiteraard moet je het geld wel op tijd en met rente terugbetalen. Die rentevoeten kunnen sterk verschillen per aanbieder dus het is een goed idee om de verschillende leningen te vergelijken om zo goedkoop mogelijk je thuiskantoor te financieren. 

Meer
Lees meer...