TikTok en online veiligheid

Geschreven met branded content.

TikTok lanceerde deze week nieuwe initiatieven om mensen aan te moedigen online veilig te blijven. Ze deelden vijf belangrijke “summertime safety tips” onder de hashtag #BeCyberSmart. Tips die het hele jaar door belangrijk zijn om veilig te blijven op het internet, maar niet erg uitgebreid uitgelegd worden in deze campagne.

1. Surf slim

TikTok omschrijft slim surfen als sterke wachtwoorden gebruiken en voorzichtig zijn met onbeveiligde wifi-netwerken.

Veel mensen gebruiken nog steeds wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn, zoals plaatsnamen of voetbalclubs, of simpelweg ‘123456’. Bovendien gebruiken sommige mensen exact dezelfde login voor al hun online accounts. Dit moet je dus nooit doen. Gebruik moeilijke wachtwoorden en een wachtwoordmanager om ze te onthouden voor je.

Onbeveiligde wifi-netwerken zijn gevaarlijk omdat andere gebruikers en de eigenaar van het netwerk mee kunnen kijken met je internetverkeer. Het is dus een ideale plaats voor oplichters om op de loer te liggen. Een VPN kan dit probleem echter gemakkelijk oplossen. 

Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk dat al je internetverkeer versleuteld en omleidt via een VPN-server. Hierdoor kan niemand zien waar de data vandaan komt of het ontcijferen. Door altijd een VPN te gebruiken op wifi-netwerken hoef je je dus geen zorgen over te maken over de veiligheid van het wifi-netwerk zelf.

2. Houd het binnen de familie

Hier wordt aanbevolen om de instellingen van TikTok te gebruiken om je zoveel mogelijk privacy te geven. De vraag bij alle socialmedia-apps is natuurlijk altijd; waarom moeten gebruikers zelf in de instellingen gaan zoeken om bescherming aan te zetten en is de standaard altijd minimale privacy? 

TikTok heeft alleen accounts van kinderen onder de 16 jaar automatisch op privé staan, en dat beleid werd pas in 2020 ingevoerd nadat onderzoek van BBC News uitwees dat het platform een broedplaats kan zijn voor online kinderlokkers. De BBC vroeg om uitleg nadat een 14-jarig meisje aangifte deed tegen een volwassen man wegens het sturen van seksueel getinte berichten, maar TikTok niets met die informatie deed.

3. Vang de juiste vis

TikTok adviseert om alert te zijn voor phishing en het openen, downloaden of klikken op links en bijlagen van onherkenbare afzenders te vermijden.

4. Speel, bekijk en leer samen

Het is altijd een goed idee om betrokken te blijven bij je kinderen en te bespreken wat ze online posten, kijken en lezen. 

5. Laat geen sporen achter

TikTok: “Houd alle apparaten en apps bijgewerkt met de nieuwste software en verwijder ongebruikte apps. Maak een back-up van persoonlijke gegevens, zoals foto’s of video’s, voordat u apparaten inruilt, en wis alle inhoud en instellingen om persoonlijke informatie privé te houden.” 

Dit is goed advies. Wel een beetje vreemd dat het komt van de socialmedia-app die je gegevens het meeste trackt en deelt. Volgens URL Genius maakt de TikTok-app tijdens gebruik contact met 14 verschillende domeinen, waarvan er maar liefst 13 onbekende derden zijn. 

Met trackers van derden is het onmogelijk om te weten wie je gegevens volgen of wat ze verzamelen. Het kan vanalles zijn, van welke posts je bekijkt, tot hoe lang je kijkt, je fysieke locatie en alle andere persoonlijke informatie. Trackers van derden kunnen ook je activiteiten op andere sites volgen, zelfs nadat je de app hebt verlaten. 

Kan een VPN helpen om het tracken van TikTok tegen te gaan?

De TikTok-app heeft aardig wat manieren om je informatie te verzamelen, inclusief toegang tot SIM- en GPS- data. Om privacy te behouden met behulp van een VPN is het belangrijk dat je daarom TikTok via een browser bezoekt en alle spyware van de app vermijdt.

Trackers en cookies in je browser maken gebruik van IP-adressen om informatie te verzamelen en aan elkaar te verbinden. Met een VPN wordt al je internetverkeer aan een nieuw IP-adres verbonden, dat niet teruggekoppeld kan worden aan jezelf. Goede VPN-diensten wisselen bij ieder verzoek van IP-adres en hebben bovendien duizenden IP-adressen om te roteren.

De beste VPN diensten, zoals NordVPN, gebruiken ook tracker blockers die tijdens het browsen alle tracker cookies blokkeren. Zo kun je zorgeloos surfen en shoppen.

Meer
Lees meer...