TikTok-moederbedrijf ByteDance had plannen om locatie van Amerikaanse burgers te volgen

ByteDance had een team in Beijing dat gegevens van Amerikaanse burgers verzamelde om hen vervolgens te monitoren.

Waarom is dit belangrijk?

De populaire Chinese app TikTok zou wereldwijd meer dan 750 miljoen gebruikers kennen. TikTok haalt sinds recent jaarlijks ook meer internetverkeer op dan zoekrobot Google. Waar vele regelgevers in het Westen echter voor vreesde, lijkt nu uit te komen: moederbedrijf ByteDance wou via TikTok toezicht houden op bepaalde individuen en had daar zelfs een team voor.

De details: Het team werd origineel opgericht om mogelijk wangedrag van voormalige werknemers te onderzoeken. Zijn bevoegdheden en taken werden echter fors uitgebreid.

  • In zeker twee gevallen zou het ‘interne audit’-team plannen hebben gehad om gegevens van Amerikaanse burgers te verzamelen die helemaal geen connectie met ByteDance hadden.
  • Dat kon Forbes te weten komen door interne documenten te bekijken. Het is echter onduidelijk of ByteDance werkelijk die gegevens heeft verzameld.
  • Volgens Forbes zou ByteDance wel duidelijk van plan geweest zijn om die personen vervolgens nauw te monitoren via locatiedata. 
  • TikToks reactie: Een woordvoerder van de app meent dat het bedrijf enkel locatiegegevens verzamelt om relevante content en advertenties te tonen aan gebruikers.

TikTok binnenkort op de zwarte lijst?

Pijnlijke timing want: TikTok stond op het punt om groen licht te krijgen van het Amerikaanse comité voor de nationale veiligheid van buitenlandse investeringen.

  • De Treasury Department’s Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) beoordeelt de gevolgen van buitenlandse investeringen in Amerikaanse firma’s.
  • TikTok zou momenteel werken aan een akkoord met de CFIUS om bestempeld te worden als “veilig”.
  • Daarbij werd door het comité vooral gekeken naar de mogelijkheid of de Chinese overheid via TikTok toegang zou kunnen krijgen tot de gegevens van Amerikaanse gebruikers. 
  • In september ondertekende Amerikaans president Biden nog een executive order waarin bevolen werd dat de CFIUS de nadruk moest leggen op de mogelijkheid dat buitenlandse bedrijven gegevens van Amerikanen zouden gebruiken om de locatie van individuen te volgen.
  • De deal met de CFIUS zou dus wel eens kunnen afspringen. Ook de mogelijkheid dat TikTok op de zwarte lijst belandt, lijkt nu niet meer uitgesloten.
Meer
Lees meer...