Tineke Van hooland is eerste officiële kandidaat voor voorzitterschap Open Vld

De relatief onbekende Tineke Van hooland heeft zich als eerste officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van Open Vld. Terwijl andere prominente leden mogelijk nog hun kandidatuur aankondigen, blijft het spannend of Van hooland uiteindelijk de nieuwe voorzitter zal worden.

Tineke Van hooland (45), momenteel schepen in Oudenaarde, heeft haar kandidatuur officieel bekendgemaakt. “Ik heb besloten om me kandidaat te stellen als voorzitter van Open Vld, omdat ik vind dat we onze partij terug op de rails moeten krijgen. Het is hartverscheurend wat er gebeurd is op 9 juni. Maar ik ben zeer gemotiveerd om dat met een team van gemotiveerde mensen weer recht te zetten,” aldus Van hooland in haar eerste tv-interview bij Terzake.

Bij de verkiezingen van 9 juni was ze eerste opvolger op de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen en haalde ze 4.932 voorkeurstemmen. 1.401 daarvan kwamen er in Oudenaarde, wat haar de populairste politicus in haar stad maakte.

Ondernemerschap en partijstructuur

Van hooland runt haar eigen consultancykantoor voor de gezondheidszorg en wil haar ondernemerschap inzetten voor de partij. “Ik wil inzetten op het welzijn van onze bedrijven én dat van onze burgers”, verklaart ze. Haar prioriteit ligt bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. “Het is belangrijk dat onze militanten gemotiveerd blijven”, voegt ze toe. Ze wil het liberalisme nieuw leven inblazen en de partijstructuur opnieuw opbouwen, beginnend vanaf “een wit blad”.

Namen in de geruchtenmolen

Van hooland zal waarschijnlijk niet de enige kandidaat zijn. Namen zoals oud-voorzitter Egbert Lachaert, die na de verkiezingsnederlaag zware kritiek uitte en een meer rechts-liberale koers wil varen, en oud-staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker, die door premier De Croo aan de deur werd gezet, circuleren in de wandelgangen.

Andere potentiële kandidaten zijn huidig ondervoorzitter Jasper Pillen, Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde, en voormalig jongerenvoorzitter van Open Vld Bert Schelfhout, die zich bij de vorige voorzittersverkiezingen ook al kandidaat stelde.

Voorzittersverkiezingen in augustus

De partijraad van Open Vld heeft inmiddels groen licht gegeven voor voorzittersverkiezingen in augustus. Dan wordt ook een nieuw partijbestuur gekozen, nadat het huidige bestuur collectief ontslag nam. Alle kandidaturen moeten voor 8 juli ingediend zijn. De stemronde eindigt op 17 augustus, met een mogelijke tweede ronde tot 24 augustus.

Meer
Lees meer...