Toch een “lone wolf”: dader aanslag Manchester handelde alleen

De 22-jarige Salman Abedi, de dader van de bomaanslag na een concert van Ariana Grande in Manchester vorige week, handelde waarschijnlijk alleen en werd niet gesteund door een groter terreurnetwerk. De aanslag is opgeëist door Islamistische Staat (IS), maar er is altijd getwijfeld of zij er wel echt achter zitten.

Eerder werd gedacht dat Abedi deel uitmaakte van een groter terreurnetwerk. De politie sluit weliswaar niet uit dat Abedi handlangers had, maar gaat er nu wel vanuit dat hij alleen handelde bij de uitvoering van de bomaanslag.

Volgens het politieonderzoek voerde hij de voorbereidingen van de aanslag alleen uit. De 22-jarige Salman Abedi had de meeste onderdelen voor zijn bom ook zelf verkregen, heeft de anti-terreureenheid van de politie vastgesteld.

In het onderzoek heeft de politie inmiddels zestien mensen gearresteerd waaronder de vader en jongere broer van Abedi. Elf van hen zitten nog vast.

Dat Abedi zich liet beïnvloeden door extreem islamistisch gedachtengoed en ook door mensen die wél met IS te maken hadden, staat wel vast.

Gewaarschuwd

Vrienden en bekenden uit de naaste omgeving van Abedi hebben MI5 zeker drie keer gewaarschuwd voor zijn extremistische gedachten voordat hij vorige week maandag zichzelf opblies. De inlichtingendienst onderzoekt hoe het kon gebeuren dat daarmee niets is gedaan. Ook komt er nog een apart rapport aan de Britse ministers.

Vijftig mensen liggen nog in het ziekenhuis na de aanslag in de Britse stad vorige week maandag. Zeventien van hen verkeren nog in kritieke toestand.

In totaal werden 116 mensen na de aanslag in een ziekenhuis geholpen. 22 mensen kwamen om het leven.

Eerbetoon

Zondag houdt Grande een benefietconcert voor de slachtoffers van de aanslag. De 23-jarige zangeres wordt bijgestaan door artiesten als Justin Bieber, Katy Perry, Coldplay en Take That.

Ook Miley Cyrus, Usher, Niall Horan en Pharrell zingen tijdens het benefietconcert, dat plaatsvindt op het cricketveld van Old Trafford. Op het veld is plaats voor 50.000 toeschouwers. Het concert wordt live uitgezonden door de BBC op radio en televisie.

Meer
Lees meer...