Toch omzetrecord voor Apple ondanks tegenvallende iPhone-verkoop

Toch omzetrecord voor Apple ondanks tegenvallende iPhone-verkoop

Apple verkocht in het afgelopen kwartaal 77,3 miljoen iPhones, en dat zijn er een miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar, ondanks de introductie van de iPhone 8 en de iPhone X. Analisten hadden verwacht dat er in de afgelopen drie maanden 80 miljoen iPhones verkocht zouden zijn.

Desondanks behaalde het bedrijf een omzet- en winstrecord blijkt uit de kwartaalcijfers die Apple presenteerde.

Hoewel het aantal verkochte iPhones lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar, verdiende Apple dus meer geld. Aan wat is maar de vraag. Want volgens volgens Apple-directeur Tim Cook “overtrof de iPhone X de verwachtingen” en was het toestel elke week de bestverkochte iPhone sinds hij in november op de markt kwam. Maar over individuele verkoopprestaties van de verschillende iPhones maakte Apple wederom niets bekend.

Deze week raakte immers bekend dat Apple in het eerste kwartaal van dit jaar 50 procent minder exemplaren van de iPhone X produceren dan voorheen gepland. Dat liet de Amerikaanse techgigant aan zijn leveranciers weten. Die leveranciers zouden oorspronkelijk op veertig miljoen exemplaren hebben gerekend, maar dit aantal is naar verluidt bijgesteld naar twintig miljoen.

Als waarschijnlijke reden werd de tegenvallende verkoop van de iPhone X genoemd. Apple zou in de periode na de lancering van het nieuwe model in november minder exemplaren hebben verkocht dan verwacht, waardoor de voorraad is opgelopen. De iPhone X verscheen begin november, zo’n anderhalve maand na de iPhone 8 en 8 Plus.

Meer iPads en minder Macs

In de afgelopen drie maanden werden er 13,1 miljoen iPads verkocht. Dat waren er in dezelfde periode een jaar eerder 10,3 miljoen. Van de Mac gingen ruim 5,1 miljoen exemplaren over de toonbank, een daling van 5%.

De categorie ‘andere producten’ brachten in het vorige kwartaal 5,5 miljard dollar op, vergeleken met 3,2 miljard dollar een jaar eerder. In deze categorie zijn onder meer de Apple TV en Apple Watch opgenomen, al worden daar nooit losse cijfers over gepresenteerd.

Records

Apple boekte een omzet van 88,3 miljard dollar in de afgelopen maanden. Dat is eveneens een record. In dezelfde periode een jaar eerder stond die omzet op ruim 78 miljard dollar. De winst steeg van 17,9 miljard naar 20 miljard dollar. Ook dat is een record.

Voor het komende kwartaal verwacht Apple een omzet van 60 tot 62 miljard dollar. Dat is minder dan waar analisten op hadden gerekend, namelijk 65 miljard dollar.

Belastingen

Het bedrijf moet in de VS een enorm bedrag aan belastingen betalingen: 38 miljard dollar, een bedrag dat het de afgelopen jaren naar eigen zeggen al grotendeels opzij heeft gezet. Apple ontweek belasting in Amerika doordat het officieel in Ierland was gevestigd, waar de belastingtarieven veel lager zijn.

Google en Amazon

Ook twee andere techreuzen, Amazon en Googles moederbedrijf Alphabet, maakten kwartaalcijfers bekend. Alphabet, het koepelbedrijf van Google, zag de omzet met 24% stijgen. Wel werd er een nettoverlies van 3 miljard geleden. Ook dat heeft te maken met de gewijzigde belastingregels in de VS, waardoor het bedrijf 10 miljard moest inleveren.

Gisteren werd ook al bekend dat Microsoft ook rode cijfers moest schrijven vanwege de gewijzigde regels. Microsoft moest eenmalig 13,8 miljard betalen.

Amazon behaalde voor het eerst in zijn bestaan meer dan 1 miljard dollar winst in een kwartaal. Fors meer zelfs: er werd 1,9 miljard winst geboekt.

Het bedrijf verkocht meer slimme speakers en profiteerde van de overname van supermarktketen Whole Foods Market, dat in de VS en Groot-Brittanniƫ 473 winkels heeft.

Gesponsorde artikelen