Toegenomen spanningen in Midden-Oosten: “Turkije is deel van ‘Driehoek van het Kwade'”

Turkije, Iran en fundamentalistische islamitische groeperingen  vormen de ‘Driehoek van het Kwade’. Dat heeft de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MbS) gezegd in een gesprek met de Egyptische krant Al-Shorouk. MbS is de nieuwe sterke man in Riyadh.

Turkije wil terugkeer naar het Islamitische Kalifaat

Turkije probeert het Islamitische Kalifaat opnieuw te installeren. Dat zegt Mohammed bin Salman, die door het leven gaat als MbS. Het Kalifaat verdween zo’n 100 jaar geleden samen met het Ottomaanse Rijk.

Wat de plannen van de Turkse president Tayyip Erdogan zijn, is niet geweten en vooral de Saoedi’s hebben daar vragen bij. De AKP-partij van Erdogan koos namelijk de de kant van de Golfstaat in het conflict tussen Qatar en Saoedi-Arabië.

Daarnaast werkt de Saoedische aartsvijand Iran in de Syrische oorlog samen met niemand minder dan … Turkije. In de krant, waarmee de kroonprins sprak ter gelegenheid van zijn eerste buitenlandse trip, zegt MbS dat ‘de hedendaagse driehoek van het Kwaad’ bestaat uit Iran, Turkije en extremistische religieuze groeperingen.

Qatar is “kleiner dan een straat in Caïro”


Hij zegt verder ook dat het dispuut met Qatar nog heel lang kan duren en vergelijkt het zelfs met het Amerikaanse embargo tegen Cuba. Dat hield zo’n 60 jaar stand. Hij hecht echter niet veel belang aan Qatar want volgens hem is het kleiner dan een enkele straat in Caïro.

Meer
Lees meer...