Het toerisme in Brugge staat weer op het peil van voor de coronacrisis. Dat zorgt terug voor meer overlast in de stad. Mieke Hoste, schepen voor Toerisme (Vooruit), wil met een lijst van maatregelen de situatie aanpakken.
De overlast die verkeert in de stad, heeft voornamelijk betrekking op zogenaamde “cruise- en excursietoeristen” die niet in de stad overnachten.
Hoste legt uit: “Ik heb daar niets tegen, maar bussen met toeristen die vanuit Gent, Antwerpen of Brussel aankomen om maar een paar uur in Brugge te blijven, veroorzaken soms overlast. Ze komen meestal allemaal op hetzelfde tijdstip. Het gaat bijvoorbeeld om Amerikanen die naar Europa komen. Ze slapen in Brussel, komen een paar uur naar Gent en Brugge, en reizen dan verder naar Amsterdam. Ze zien maar heel kort enkele highlights. Als toeristische bestemming heb je daar heel weinig aan”, zegt ze aan Het Nieuwsblad.
Ander publiek
Met de heropleving van de stad, merkt Brugge een verschil in het profiel van toeristen op. “We krijgen heel wat bezoekers uit omliggende landen. Het toerisme vanuit het Verenigd Koninkrijk begint voorzichtig weer op te starten en ook de Amerikanen komen weer terug. Uit Azië zijn de toeristen echter nog altijd niet terug en dat was een niet onbelangrijke groep”, zegt de schepen in de marge van de toerismebeurs Flanders Travel Forum.
Tot blijdschap bij Hoste, is de verblijfsduur opmerkelijk gestegen tegenover 2019. Zulke toeristen brengen tenslotte meer geld in het laatje. “Dat was wat we wilden bereiken: dat mensen een of twee nachten in Brugge verblijven”, klinkt het in de krant.
Energiecrisis ook een Brugse crisis?
Nadat de stad zich moest optrekken aan de gevolgen van de coronacrisis, dreigt het mogelijk ook te lijden onder de Europese energiecrisis. Hoste: “Brugge is een typische citytripbestemming. Als mensen moeten kiezen tussen een grote vakantie en een citytrip, lopen we het risico dat de citytrip eerst sneuvelt. We merken nu al dat er heel last minute geboekt wordt.”
Maatregelen
De enorme toestroming van toeristen op hetzelfde moment, baart de Brugse schepen voor Toerisme zorgen. ““Ik zou niet willen dat men van Brugge denkt dat je er de hele tijd over de koppen loopt. Dat is een dooddoener voor een toeristische bestemming”, luidt het. Maar Hoste benadrukt wel dat ze daar “niet te blind voor mogen zijn”.
Hoste wil binnenkort met maatregelen op tafel komen die de reeks problemen moet aankaarten in de stad. “Je ziet in andere toeristische steden – zoals Dubrovnik, Barcelona en Venetië – maatregelen zoals beperkingen op aantallen en extra belastingen. Ik denk dat er heel wat mogelijkheden zijn, maar ik moet mijn collega-schepenen meekrijgen in dat verhaal”, laat ze nog optekenen door Het Nieuwsblad.
(as)