Tom Van Grieken blijft hopen op regeringsdeelname: “Vlaams Belang wil gedoogsteun geven aan minderheidsregering N-VA en cd&v”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken blijft hoopvol dat zijn partij een rol kan spelen in de Vlaamse regering. Hij lanceert daarvoor een nieuwe piste: Vlaams Belang zou gedoogsteun willen geven aan een minderheidsregering van N-VA en cd&v.

Tom Van Grieken onderneemt opnieuw een poging om Vlaams Belang in de Vlaamse regering te krijgen. Terwijl N-VA, CD&V en Vooruit gesprekken voeren om een regering te vormen, biedt Van Grieken een alternatief scenario aan. Hij stelt voor dat CD&V en N-VA een minderheidsregering vormen, waarvoor ze 16 zetels tekortkomen voor een meerderheid. Vlaams Belang zou deze regering vanuit de oppositie kunnen gedogen, zo verklaarde hij aan de rechtse nieuwswebsite PAL NWS. In dat geval zou zijn partij niet mee in de regering zitten, maar wel vaak meestemmen met hun voorstellen.

Voorkeur voor regering met N-VA

“Als er een rechts regeerakkoord op tafel ligt, ben ik bereid om gedoogsteun te geven. Al blijft mijn voorkeur uitgaan naar een Vlaams Belang-N-VA-as”, zegt Tom Van Grieken. Deze laatste optie ziet hij nog steeds als de beste oplossing. “Er moet maar één rechtse CD&V’er overstag gaan en we zijn vertrokken”, legt hij uit.

Vlaams Belang en N-VA hebben na de meest recente verkiezing van 9 juni samen één zetel te kort voor een meerderheid in het Vlaams Parlement. Van Grieken hoopt dus met één overloper toch aan een meerderheid te raken.

Onwaarschijnlijk scenario

Hoewel Van Grieken optimistisch blijft, lijken beide voorstellen weinig kans van slagen te hebben. N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft herhaaldelijk en nadrukkelijk de deur gesloten voor enige samenwerking met Vlaams Belang. Dit frustreert Van Grieken, die vindt dat De Wever “de stem van het volk naast zich neerlegt”. “De Vlaming stemde nooit eerder zo rechts en Vlaams als nu, en zal een linksere Vlaamse regering krijgen”, zegt Van Grieken daarover.

Een minderheidsregering met gedoogsteun is een zeldzaamheid in België en Vlaanderen. De kans lijkt dan ook zeer klein dat die er nu wel komt.

Meer
Lees meer...