Tom Waes komt met nieuw programma: ‘Kalm Waes’

VRT heeft de nieuwe programma’s voor het najaar aangekondigd. Daarbij hoort ook een gloednieuw programma van Tom Waes. Deze keer zal het er een stuk rustiger aan toe gaan dan we van de presentator gewoon zijn. In Kalm Waes zal Tom Waes namelijk op zoek gaan naar innerlijke rust.

Vanaf volgende maand zal je op VRT 1 kunnen kijken naar een gloednieuw programma van Tom Waes. Al zal het gaan om een heel ander programma dan zijn vorige werk. Deze keer zal hij geen spannende uitdagingen aangaan zoals in Tomtesterom, reizen maken naar gevaarlijke of onbekende bestemmingen als in Reizen Waes of een team rekruten onderwerpen aan een loodzware training in Kamp Waes. Integendeel, deze keer staat alles in het teken van rust en kalmte.

Kalm Waes

We kennen Tom Waes natuurlijk als een adrenalinejunkie die van de ene uitdaging in de andere stapt. Daarom wordt de uitdaging van Kalm Waes misschien wel de moeilijkste uit zijn carrière: kalmte vinden en een einde maken aan zijn eeuwige stress. In vijf afleveringen zullen we te zien krijgen hoe wetenschappers Tom Waes zullen begeleiden om rust te vinden. “Ik droom er al langer van om wat rustiger te kunnen worden”, vertelt Tom Waes. ​”Maar het lukt me niet alleen. Daarom ben ik blij dat er een aantal professionals met mij aan de slag willen. Bovendien wordt het een zoektocht waar elke kijker iets aan heeft en van kan leren, denk ik.”

Want Tom is natuurlijk niet alleen met deze gevoelens van stress. Tegenwoordig wordt iedereen dagelijks overladen met prikkels. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt daarbij zelfs van stress als een wereldwijde epidemie die straks volksziekte nummer één kan worden. We leven in een maatschappij die aan een hels tempo voorbijraast en onze geest en ons lichaam voortdurend uitdaagt en dat veroorzaakt stress.

Online zijn heel wat tips te vinden die zouden helpen tegen stress, maar de echte tips onderscheiden van de nonsens is niet altijd even makkelijk. Tom Waes zou – net zoals vele anderen – graag eens op de pauzeknop kunnen drukken en even alles los kunnen laten. Hij geeft zich daarom op als proefkonijn en zal verschillende methodes uitproberen. Het gaat daarbij om wetenschappelijk onderbouwde methodes, want Tom Waes wordt bijgestaan door vier experten. Zij zullen naast de tips ook duiding geven rond het begrip stress.

Experten

De vier experten van dienst zullen elk vanuit hun eigen expertise tips geven om stress aan te pakken. De eerste expert is neuroloog en comadokter Steven Laureys. Hij zal een inkijk geven in het brein van Tom Waes om zo de werking van stress in de hersenen beter te kunnen begrijpen. Hij zal Tom leren hoe je je hersenen kan trainen om zo beter om te kunnen gaan met de onrust in je hoofd. De tweede kenner is stressexpert Marie-Anne Vanderhasselt. Zij doet al vijftien jaar onderzoek naar stress in haar stresslabo in het UZ Gent en zal Tom Waes aan enkele zenuwslopende stresstesten onderwerpen. Op verschillende momenten tijdens het experiment zal ze de resultaten van Tom Waes analyseren.

De laatste twee experten zijn geen onbekenden voor Tom Waes. Het gaat namelijk om televisiepsychologen Sarah Van Pelt en Joris Bruyninckx, die tijdens eerdere programma’s als kandidatenbegeleiders deelnemers coachten. Maar nu staan ze dus in voor zijn welzijn.

10 dagen retraite

Het experiment zal doorgaan in een huisje in een afgelegen bos. Daar zal Tom Waes tien dagen verblijven zonder gsm, prikkels of contact met de buitenwereld. Hij zal er helemaal alleen zijn met zichzelf en de natuur rondom hem. Hij begint echter niet onvoorbereid aan dit experiment, maar krijgt voor de start van de retraite een aantal activiteiten tools en technieken die stress kunnen verminderen. 

Tom Waes is ook niet helemaal alleen. Hij wordt – vanop een afstandje weliswaar – bijgestaan door zijn vaste cameraman Nico en klankman Pascal, die ondertussen goede vrienden zijn geworden. Zij volgen Tom Waes vanuit een kijkhut en geven commentaar. Daarnaast zullen we ook Gene Bervoets te horen krijgen. Hij leest als een ware Vlaamse David Attenborough de “natuurdocumentaire” rond homo sapiens nervosa in. 

Kalm Waes is vanaf 2 september elke maandag om 20.35 uur te zien op VRT 1 en online via VRT MAX.

Meer
Lees meer...