Dit zijn de top 5 fitnesstrends van 2022

Mensen beginnen tegenwoordig hun gezondheid en welzijn meer als een prioriteit te zien, want het is wel duidelijk dat de veranderingen in onze levensstijl – mede gestimuleerd door de pandemie – verstrekkende gevolgen hebben gehad. Hierdoor zijn attitudes, trends en prioriteiten in de fitnesswereld blijven verschuiven en volgens de experts van David Lloyd Clubs, met in België vestigingen in Antwerpen en Brussel, zal 2022 geen uitzondering zijn. Van nieuwe manieren om buiten te trainen tot meer holistische, doordachte work-outs: dit zijn de top vijf fitnesstrends van het nieuwe jaar.

Hieronder een overzicht van de top vijf fitnesstrends van 2022, volgens de experts van de David Lloyd fitnessclubs.

1. Naar buiten

Ondanks (of dankzij) alle uitdagingen van het voorbije jaar, is een van de grote positieve punten die velen van ons ontdekt hebben, een hernieuwde connectie met het buitenleven. Een effect van de eerste lockdowndagen, toen zelfs een simpele wandeling een echte traktatie was. We gaan wandelen, hiken, lopen, fietsen of zwemmen en plukken zo de fysieke en mentale vruchten van meer frisse lucht in ons dagelijks leven. En ook in 2022 zal dat dus niet anders zijn, met buitenlessen, openwaterzwemmen en sporten zoals tennis die populairder zullen worden.

Bron: Jenny Hill via Unsplash

2. Fitte geest = het nieuwe fitte lichaam

Natuurlijk gaat er niets boven gewichten tillen in de fitness en persoonlijke records breken. Maar in het nieuwe
jaar willen we liever onze gezondheid en welzijn breder benaderen, ook buiten de fitness- en cardioruimtes. In een
enquête onder nieuwe leden bij de David Lloyd Clubs in 2021 was voor 70 procent van de respondenten “mijn geestelijke gezondheid en welzijn” de belangrijkste reden om een fitnessabonnement te nemen.

“Meer dan ooit denken mensen niet alleen aan een work-lifebalans, maar ook aan een work-outbalans”, laten de experts van de fitnessclub weten. “Een work-out hoeft niet alleen maar een HIIT-les (High Intensity Interval Training) van 45 minuten of een run van 5 km te zijn. Een mindful sessie die de geest en ziel tot rust brengt is net zo belangrijk als het gaat om onze allround gezondheid en mentaal welzijn.”

Bron: Dane Wetton via Unsplash

3. Functionele work-outs

Na bijna twee jaar van geïmproviseerde bureaus en werken met onze laptop in de zetel, zullen we in het nieuwe jaar iets meer aandacht besteden aan onze houding en onze gezondheid proberen te optimaliseren via mobiliteit en kracht, en functionele work-outs. Functionele bewegingen zijn de dingen die we doen in ons dagelijks leven en 2022 zal in het teken staan van groepslessen en work-outs die specifiek gericht zijn op het mobiliseren, versterken en verbeteren van de lichaamsconditie. Maak je dus klaar om te duwen, trekken, squatten, buigen, draaien en stoten op een leuke, maar gevarieerde manier.

“Mobiliteits- en functionele krachttraining is een heel slimme manier van trainen, met een focus op kwaliteit boven kwantiteit en op belangrijke bewegingspatronen die we allemaal in ons dagelijks leven gebruiken. Het klinkt misschien een beetje intimiderend, maar een deskundige coach kan echt een meerwaarde bieden”, klinkt het. “Hij of zij stelt een plan op maat samen dat al deze bewegingen omvat en rekening houdt met iemands doelstellingen, huidige fitnessniveau en eventuele blessures. Een personal trainer zorgt ervoor dat de oefeningen correct en veilig worden uitgevoerd, en dat de deelnemers de nodige of gewilde vooruitgang boeken.”

Bron: Jonathan Borba via Unsplash

4. Padel

Fans van tennis en badminton zullen ook in 2022 nog verslingerd blijven aan dé hype tijdens de lockdowns: padel. Mogelijk lag de piek in 2021, maar de populaire sport trekt ongetwijfeld nog nieuwe liefhebbers aan en ook huidige padelspelers zullen de sport blijven beoefenen, waardoor de populariteit van de sport nog niet meteen zal voorbij waaien. Padel is makkelijk aan te leren en dus toegankelijker dan tennis. De regels zijn in grote lijnen dezelfde, maar je serveert onderhands en de bal mag tegen de muren stuiteren, zoals bij squash bijvoorbeeld.

Maar natuurlijk blijft ook de liefdesrelatie met tennis duren. Met lessen voor kinderen vanaf 3 jaar en opties voor volwassenen die de sport willen (her)ontdekken, was er nooit een beter moment om een racket op te pakken. Racketsports zijn trending, binnen én zeker ook buiten, volgens de fitnessclub.

Bron: Tomasz Krawczyk via Unsplash

5. Trainer op zak

Dankzij de opkomst van fitnessapps kan je nu trainen in je vertrouwde gym met een work-out naar keuze op je eigen device. “De laatste 2 jaar was er een ware explosie van online content”, zeggen de experts. “Het is wel tof om zoveel keuze te hebben, maar de keerzijde is dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Het is vooral belangrijk goed te letten op wie de training geeft, de getoonde techniek en hoe geschikt de work-out is voor beginners of mensen met een blessure. Momenteel is er geen regelgeving voor online fitnesstrainers, iedereen kan het doen.” Het advies? Altijd de kwalificatie van de instructeur controleren.

En waar begin je dan best? “Als je al regelmatig sport, kijk dan hoe je je training kan aanvullen. Bijvoorbeeld met begeleide stretchoefeningen voor en na een sessie met gewichten, of met een programma om je kernspieren sterker te maken en harder te kunnen lopen. Voor beginners is het goed om eerst na te denken over wat je écht leuk vindt. Ben je geen fan van high-impact cardio? Kijk dan eens naar krachtprogramma’s die werken met lichaamsgewicht.”

Bron: Karolina Grabowska via Pexels
Meer
Lees meer...