Yoshiro Mori, voorzitter van het Japanse organisatiecomité voor de Olympische Spelen in Tokio, krijgt op Twitter de vraag om op te stappen omwille van een vrouwonvriendelijke uitspraak. Mori excuseerde zich intussen, maar is niet van plan zijn plaats af te staan.
“Als er meer vrouwelijke bestuursleden komen, moeten we ons ervan verzekeren dat hun spreektijd wordt beperkt. Ze stoppen nooit met praten, wat irritant is”, zo klonk het uit de mond van de 83-jarige Yoshiro Mori, voorzitter van het Japans Olympisch Comité (JOC), in een reactie aan de Japanse krant Asahi Shimbun. Hij had het ook over “rivaliteit” tussen vrouwen. “Als één vrouw de hand opsteekt om te praten, voelt de rest ook die behoefte. Dan willen ze allemaal hun zegje doen.”
De aanleiding voor die uitspraak is een quotum dat in 2019 werd opgelegd, om minstens 40 procent vrouwen in het organiserend comité te laten zetelen. In de praktijk zijn het er vandaag slechts 5 van de 24.
Mori’s uitspraak zorgde voor een golf van verontwaardigde reacties op sociale media. Een Japanse hashtag die zoveel betekent als “Mori, stap alstublieft op”, is trending op Twitter. De vrouwelijke Judoka Kaori Yamaguchi, directeur van het JOC, tikte Mori na de uitspraak op de vingers. Zelfs zijn eigen vrouw, dochter en kleindochter waren niet opgezet met de seksistische uitlating, zo schrijft de Japanse krant Mainichi. Volgens diezelfde krant zou Mori mogelijk zijn rol moeten afstaan na deze controverse.
“Ik spreek niet vaak met vrouwen”
Het is niet de eerste keer dat de ex-premier zich een tactloze uitspraak laat ontvallen. Tijdens zijn ambtstermijn in 2000/2001 gebeurde dat wel vaker. Mori bood intussen wel zijn excuses aan in een persconferentie. Hij neemt zijn opmerkingen terug en geeft toe dat zijn woorden “ongepast” waren, maar zal niet aftreden. “Ik praat de laatste tijd niet zo vaak met vrouwen, dus ik weet het zo niet”, was de verklaring voor zijn ongelukkige uitspraak.
De animo bij de Japanners om de Spelen te laten doorgaan in juli, was vóór deze controverse al niet hoog. In een recente poll geeft 80 procent van de Japanners aan dat ze omwille van corona liever geen sportevenement in hun land hebben deze zomer, een sterke stijging tegenover de 51 procent in juni. Het IOC wil de Olympische Spelen wel degelijk laten doorgaan in juli. Gisteren nog publiceerde het comité de eerste versie van ‘Playbook’, een draaiboek voor de Olympische Spelen in Tokio.