TOPradio blijft nog minstens een jaar bestaan dankzij succesvolle crowdfunding en zo kan je luisteren

TOPradio blijft nog minstens een jaar bestaan dankzij succesvolle crowdfunding en zo kan je luisteren

Goed nieuws voor alle fans van TOPradio want de dancezender blijft ook in 2018 bestaan. Een gigantisch succesvolle crowdfundingcampagne leverde maar liefst 100.160 euro op zodat de zender volgend jaar digitale uitzending op DAB+ kan voorzien. Op de FM-frequentie moet TOPradio namelijk verdwijnen door een zwaar gecontesteerde beslissing van Vlaams mediaminister Sven Gatz (Open Vld)

TOPradio is al jaren een begrip in Vlaanderen bij alle fans van dancemuziek, maar kreeg halverwege september te horen dat het zijn FM-frequentie verliest. Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) verdeelt die frequenties namelijk opnieuw, maar TOPradio greep nipt naast één van vier licenties voor netwerkradio’s.

Al snel kwam er veel protest tegen die beslissing. Een petitie toonde massale steun voor de dancezender en TOPradio trok ook naar de Raad van State omdat er volgens hen heel wat niet eerlijk verliep bij de verdeling van die radiolicenties.

Digitaal doorgaan in 2018

Maar zo’n proces bij de Raad van State duurt vrij lang en op 1 januari 2018 moet TOPradio uit de FM-ether. De enige manier om toch te blijven voortbestaan is dus digitaal via DAB+. Dat kost echter maandelijks vele duizenden euro’s, terwijl de zender juist een groot deel van zijn reclame-inkomsten kwijt is door het verliezen van zijn FM-frequentie.

Daarom werd er gestart met een crowdfundingcampagne en dat was een gigantisch succes. Via Hello Crowd haalde TOPradio 79.020 euro op en met nog aparte giften erbij is het totaal opgehaalde bedrag zelfs 100.160 euro. Daardoor kan de zender al zeker in 2018 en een deel van 2019 uitzenden op DAB+.

Raad van State en informatiecampagne

Omdat het systeem van DAB+ nog niet zo bekend is in Vlaanderen, zal TOPradio verschillende acties organiseren. Zo willen ze het digitale systeem bekend maken bij het grote publiek om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om naar TOPradio te blijven luisteren.

Ondertussen heeft de zender de hoop op een FM-frequentie nog niet opgegeven. Samen met heel wat andere zenders zoals ClubFM, FamilyRadio en Radio Maria heeft het een juridische procedure lopen bij de Raad van State. TOPradio liet eerder al aan newsmonkey weten een ijzersterk dossier te hebben. “Volgens onze advocaat zullen die procedures bij de Raad van State het huidige frequentieplan sowieso vernietigen”, zei directeur Bruno Heyndrickx toen.

Ontdek hier hoe je ook in 2018 naar TOPradio kan blijven luisteren.

Gesponsorde artikelen