Hit FM moet de ether uit na een klacht van TOPradio bij de Raad van State. Zo zou Hit FM gelogen hebben over een samenwerking met het weekblad Flair. Het incident gebeurt amper twee maanden na de lancering van het nieuw frequentieplan van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld).
Het frequentieplan van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) voorziet maar plaats voor vier grote netwerkradio’s, die naast de zenders van de VRT (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM) bestaan. In de strijd voor een radiofrequentie moest TOPradio het onderspit delven ten koste van Hit FM, een zender die zich profileerde als eerste ‘vrouwenradio’. “De zender richt zich op de leefwereld en interesses van actieve vrouwen en hun gezinnen”, klonk het bij Gatz. “Hit FM zal samenwerken met magazines als Flair.”
Alleen bleek uit het dossier, waarmee TOPradio naar de Raad van State stapte, dat er nog geen concrete afspraken waren tussen Flair en Hit FM. Het ging enkel nog om lopende gesprekken.
De Raad van State geeft TOPradio nu gelijk. Het ‘partnerschap’ met Flair is één van de redenen waarom de licentie van Hit FM ingetrokken wordt. De beslissing op de erkenningsaanvraag van CFM nv achter Hit FM “berustte op een feitelijk fout motief”, klinkt het in de kranten van De Persgroep.
De Raad van State schorst de erkenning door minister Sven Gatz van Netwerkradio HIT. HIT, dat pretendeerde een vrouwenzender te zijn, heeft in haar dossier gelogen over de samenwerking met Flair en diverse andere topmedewerkers. Eerlijk duurt het langst. #topradio #netwerkradio
— Bart Caron (@BartCaron) 23 februari 2018
TOPradio tevreden
TOPradio-directeur Bruno Heyndrickx laat aan newsmonkey weten tevreden te zijn: “Er is schorsing en vernietiging aangevraagd. De Raad van State volgt onze stelling van in den beginne, namelijk dat het dossier van Hit FM vol leugens staat. De Raad van State heeft dat inhoudelijk ook gevolgd. Als je het arrest leest, wordt duidelijk dat de mensen van Hit FM hun licentie niet hadden mogen krijgen.”
Heyndrickx wacht nu op de volgende maatregelen van Gatz.
Het kabinet van Gatz zegt aan newsmonkey dat het nu geen reactie wil geven: “Wij nemen akte van de uitspraak van de Raad van State en gaan nu intern bekijken hoe het verder moet.”
Wel digitaal
De vraag is wat er nu zal gebeuren met het frequentieplan van Gatz, dat in het begin al voor redelijk wat ophef zorgde. Het plan moest net meer rust brengen in het radiolandschap door het aantal radiozenders terug te dringen en de overblijvende zenders meer overlevingskansen te geven.
Ook Radio Maria en Club FM zijn van antenne sinds het plan van Gatz ingevoerd werd. Die zenders trokken ook al naar de Raad van State. Ook wordt er verwacht dat TOPradio schadeclaims zal indienen wegens misgelopen reclame-inkomsten.
TOPradio is momenteel wel digitaal te beluisteren via DAB+. Dat is een technologie om radio-uitzendingen digitaal de wereld in te sturen in plaats van via de FM-band. Ook de radiozenders van de publieke omroep (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM) en Qmusic, Joe FM en Nostalgie moeten tegen september op DAB+ zitten.