Torpedo voor Meeuws kwam vanuit de eigen sp.a: of hoe de eigen kopman compleet is afgemaakt

Torpedo voor Meeuws kwam vanuit de eigen sp.a: of hoe de eigen kopman compleet is afgemaakt

Sp.a in Antwerpen beleeft een ongeziene periode. Nadat het kartel met Groen uiteen spatte, raakt de kopman Tom Meeuws steeds meer beschadigd. Opvallend: twee maal kwam de torpedo uit eigen rangen. Eerst werd het hele dossier van De Lijn gelekt, later werd ook het feit dat hij zelf belegt in vastgoed netjes doorgespeeld aan de pers. Meeuws zelf is zwaar beschadigd. 

Zaterdag gaf Tom Meeuws, de aangeschoten kopman van sp.a-Antwerpen een soort ‘comeback’-interview aan De Morgen. Het moest hem opnieuw onder de mensen kunnen doen komen, na een periode waarin hij z’n wonden likte. Alleen, het pakt nu compleet anders uit. Met dank aan een welgemikte torpedo uit eigen rangen, over de privébeleggingen van Meeuws in Antwerps vastgoed.

Het is al de derde klap die Meeuws krijgt, in z’n periode als boegbeeld voor de Antwerpse sp.a. Eerst sprong hij gretig op het filmpje dat Apache bracht van het verjaardagsfeestje van vastgoedkoning Erik Van der Paal: daarop was quasi heel het stadsbestuur, inclusief burgemeester Bart De Wever (N-VA) aanwezig. Maar al snel ontplofte de zaak in z’n gezicht: uit Whatsapp-verkeer bleek hij zelf niet vies te zijn van een dinertje met Land Invest.

Vervolgens kwam de reden van z’n ontslag bij De Lijn naar boven. Daar bleek hij verantwoordelijk voor geknoei met facturen voor een feestje van honderdduizenden euro’s in de Roma. Heel het dossier leidde uiteindelijk in januari tot een breuk tussen sp.a en Groen in Antwerpen. Het lek van dat dossier, door klokkenluiders uit de socialistische vakbond in gang gezet, kwam daarbij vanuit z’n eigen sp.a.

John Crombez, de sp.a-partijvoorzitter, pleitte op de cruciale vergadering over het verderzetten van het kartel zelf voor het vertrek van Meeuws als kopman, maar de Antwerpse afdeling volgde hem niet. Wel bleef de onafhankelijke kandidaat van het ter ziele gegane kartel ‘Samen’ aan boord bij sp.a: Jinnih Beels.

Schade is ondertussen zeer groot

Afgelopen weekend was er dan Meeuws z’n comeback. Of dat had het moeten worden. Niet toevallig: want de sp.a zal stilaan moeten gaan bepalen wie de Antwerpse kopman of -vrouw wordt. Meeuws waagde zich daarbij weer erg ver. Hij uitte opnieuw kritiek op vastgoedprojecten in Antwerpen die er “enkel zijn voor beleggers en niet voor de reëel bestaande noden van de Antwerpenaar”.

Opnieuw kwam, de dag erna in dezelfde krant, de kogel uit eigen rangen, zo is bij sp.a in Antwerpen zelf te horen. Meeuws heeft zelf belegd in een appartement. Het gaat om een flat in de Lichttoren aan Park Spoor Noord, gebouwd door Impact Vastgoed, dat deel uitmaakt van bouwpromotor Land Invest.

Meeuws moest alweer in het defensief: “Ik heb nooit gezegd dat ik tegen eigendom of verhuren ben. Wel tegen kleine, dure appartementen die in Antwerpen worden opgetrokken en verkocht aan beleggers om daarna leeg te blijven staan.”

De schade is ondertussen zeer groot voor de socialisten in Antwerpen. Meeuws lijkt alle geloofwaardigheid kwijtgespeeld. Afwachten of Jinnih Beels de zaak kan redden. Als onafhankelijke de lijst trekken is één zaak, de afdeling opnieuw samen krijgen op één lijn, zonder dat je een lidkaart hebt, nog iets anders. In de volle wetenschap bovendien dat de vijand misschien ook in eigen rangen zit.

samen

Gesponsorde artikelen