Trump begint nu zelfs ruzie te maken met zijn vrienden: beëindigt gesprek met premier Australië voortijdig

Donald Trump heeft een telefoongesprek met de minister-president van Australië, Malcolm Turnbull, voortijdig beëindigd. De Amerikaanse president zou boos geworden zijn toen Turnbull hem vroeg een vluchtelingenakkoord tussen de twee landen te honoreren. Australië, en dan Turnbull in het bijzonder, was één van de weinige landen die Trump steunden in zijn aanpak van vluchtelingen.

In de briefing over het telefoongesprek zou volgens The Washington Post hebben gestaan dat Trump het gesprek na 25 minuten zou hebben beëindigd. Voor het gesprek was een uur uitgetrokken.

Turnbull wilde weten of de VS het verzoek van Australië wil honoreren om 1.250 vluchtelingen op te nemen van een Australisch detentiecentrum.

Trump zou volgens regeringsfunctionarissen Turnbull aan de telefoon hebben vervloekt vanwege het vluchtelingenakkoord.

“Politieke zelfmoord”

Op een bepaald moment zou Trump tegen Turnbull hebben gezegd dat hij met vier andere wereldleiders had gesproken die dag, onder wie Vladimir Putin, en dat dit “veruit het slechtste gesprek” was.

Hij zou er de Australische premier ook van beschuldigd hebben dat die zijn bedoeling was om terroristen naar de VS te sturen.

Trump zei verder tegen Turnbull gezegd hebben dat het “politieke zelfmoord” zou zijn als hij het Australische verzoek zou inwilligen. Via Twitter gaf Trump aan de deal “te gaan bestuderen”.

Leden van zijn regering hadden nochtans drie dagen eerder de Australiërs gegarandeerd dat de VS de deal zou naleven.

“Stomme deal”

Na afloop van het gesprek haalde Trump op Twitter hard uit naar zijn voorganger, Barack Obama. Hij beschuldigde hem ervan een “stomme deal” te hebben gesloten met Australië.

Canberra en Washington onderhandelden in november een “uitzonderlijk akkoord” dat inhoudt dat een onbekend aantal van de 1.600 vluchtelingen in de controversiële Australische asielcentra op de eilanden Manus, in Papoea-Nieuw-Guinea, en Nauru, door de Verenigde Staten opgevangen zal worden.

Het Australische migratiebeleid staat zelf bekend als heel streng voor vluchtelingen die asiel willen krijgen. Zo worden de boten van mensensmokkelaars op weg naar Australië systematisch teruggestuurd. Vluchtelingen die er wel in slagen om Australië te bereiken, worden voor onbepaalde duur teruggestuurd naar kampen zoals deze op Manus of Nauru.

Turnbull was één van de weinige wereldleiders die Trump ook steunde toen hij controversiële maatregelen afkondigde.

Mexico

Trump zou eerder al de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto hebben geschoffeerd aan de telefoon.

Volgens een transcript dat gelekt werd door iemand in het Witte Huis van dat gesprek zou Trump ermee gedreigd hebben het Amerikaans leger naar Mexico te sturen als zijn Mexicaanse collega er niet in slaagde de drugskartels aan te pakken. (“You have a bunch of bad hombres down there. You aren’t doing enough to stop them. I think your military is scared. Our military isn’t, so I just might send them down to take care of it.”)

Meer
Lees meer...