“Ik zou nooit afhaken”: Trump zegt ondanks rechtszaak in de race voor het Amerikaanse presidentschap te blijven

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft afgelopen dinsdag in een interview op Fox News gezworen dat hij zich onder geen beding zal terugtrekken uit de presidentsrace van 2024. Zelfs niet als hij in Manhattan wordt veroordeeld wegens een misdrijf.

Waarom is dit belangrijk?

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een zittende of voormalige Amerikaanse president strafrechtelijk vervolgd.

Het nieuws: In een interview met Tucker Carlson van Fox News vertelde Trump dat er niets is dat hem uit de race naar het presidentschap kan dwingen: “Het is niet mijn ding, ik zou nooit afhaken!”. 

  • Voor de rest van het interview – dat over verschillende onderwerpen ging en waar weinig discussie was – kreeg de strafzaak weinig aandacht.
    • Het interview was daarnaast de eerste persoonlijke ontmoeting tussen Trump en Carlson, sinds vorige maand privé-sms’jes opdoken waarin de Fox News-commentator zijn afkeer van de ex-president uitsprak.
  • Met het interview reageert Trump onder andere op de uitlatingen van voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat Arkansas, Asa Hutchinson. Die riep de voormalig president eerder deze maand op zich terug te trekken uit de race, vanwege zijn aanklacht in de strafzaak in New York.
  • Uit een peiling van ABC News en Ipsos bleek afgelopen weekend dat 48 procent van de Amerikanen vindt dat Trump zijn campagne moet opschorten. Een meerderheid van 53 procent zegt daarnaast te denken dat de voormalig president iets illegaals heeft gedaan.
    • Daar staat echter een peiling van Fox News tegenover, waaruit blijkt dat Trump een voorsprong aan het uitbouwen is op zijn vermoedelijke challenger Ron DeSantis.
    • “De voorbije dagen haalde Trump miljoenen dollars op bij zijn basis”, stipt Dominique Dewitte van Business AM aan.
  • Trump beweerde tegenover Fox News echter dat de aanklacht zijn campagne juist zal helpen. Hoewel zijn arrestatie “in veel opzichten een trieste dag was”, was hij ook “in veel opzichten een prachtige dag, waarbij medewerkers van de rechtbank huilden en zich verontschuldigden tijdens zijn arrestatie”, aldus Trump.

De achtergrond: Begin april pleitte Trump voor een strafrechtbank in Manhattan onschuldig op 34 aanklachten voor het vervalsen van zakelijke documenten.

  • Volgens Alvin Bragg, de procureur van Manhattan, zou Trump “op frauduleuze wijze zakelijke documenten in New York hebben vervalst met als bedoeling crimineel gedrag te verbergen”.

(as)

Meer
Lees meer...