Trump krijgt geld voor zijn muur. Maar veel kan hij er niet mee bouwen

Trump krijgt geld voor zijn muur. Maar veel kan hij er niet mee bouwen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een verhoging van het defensiebudget voor 2018 met 68 miljard dollar (58,3 miljard euro). In de wetgeving is eveneens geld vrijgemaakt voor de start van de bouw van de door president Donald Trump beloofde Mexicaanse grensmuur. Trump krijgt daarvoor 1,6 miljard dollar. Maar da’s nog geen tiende van wat de bouw ervan gaat kosten.

De Amerikanen mogen dus in 2018 maar liefst 658,1 miljard dollar opdoen aan defensie. Daarnaast wordt 1,6 miljard dollar vrijgemaakt voor de bouw van een muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Dat was een van de centrale verkiezingsbeloften in de campagne van Trump in 2016.

Dat is eerder een symbolische geste. Want de muur gaat zelfs volgens de laagste schattingen tussen de 12 en 15 miljard dollar (10-13 miljard euro) kosten. Schattingen van onafhankelijke experts liggen trouwens nog vele malen hoger.

De miljardair riep tijdens zijn campagne dat hij Mexico zou dwingen het bouwwerk zelf te betalen. Maar het land heeft al duidelijk gemaakt dat dat niet gaat gebeuren. Het is onduidelijk hoe Trump zijn zin wil krijgen. Mexico is de op twee na belangrijkste handelspartner van de VS.

Gesponsorde artikelen