“Trump vond dat Mike Pence ‘het verdiende’ om opgehangen te worden”

In de VS zijn om 2 uur vrijdagochtend Belgische tijd (20 uur donderdagavond Amerikaanse tijd) de openbare hoorzittingen gestart van de parlementscommissie die de gebeurtenissen van 6 januari 2021 onderzoekt.

De commissie bestaat uit zeven Democraten en twee Republikeinen en zal de komende weken meer hoorzittingen houden, waar getuigen zullen worden gehoord en onderzoeksresultaten worden gepresenteerd.

Na een korte introductie door de Democratische commissievoorzitter Bennie Thompson was het de Republikeinse Liz Cheney die het woord nam en in detail uitlegde hoe Trump weigerde de verkiezingsuitslag te aanvaarden, ondanks dat velen in machtsposities hem keer op keer duidelijk maakten dat er van fraude geen sprake was. Cheney zei dat de komende weken zal duidelijk worden dat Trump wel degelijk een coup beraamde.

Bill Barr: “Een hoop onzin”

Opmerkelijk waren de tussenkomsten van voormalig minister van Justitie Bill Barr en van Trumps dochter Ivanka Trump. Via video-opname vertelden beiden dat de verkiezingsuitslag voor hen onaanvechtbaar duidelijk was. “Ik respecteer procureur-generaal Barr. Dus accepteerde ik wat hij zei”, zei Ivanka Trump in een op video opgenomen getuigenis. Barr verduidelijkte dat de aantijgingen van Trump over frauduleuze stemmachines op “een hoop onzin” neerkwamen.

“Pence verdient het om opgehangen te worden”

Ook de stafchef van voormalig vicepresident Mike Pence kwam aan het woord. Hij vertelde dat, hoewel loyaal aan Trump, Pence voor alles loyaal wilde zijn aan het Amerikaanse volk en aan de grondwet. Pence dacht er dus nooit aan om de bevelen van zijn toenmalig baas op te volgen en de verkiezingen ongrondwettelijk te verklaren.

“President Trump is fout. Ik had het recht niet om de verkiezingen ongedaan te maken. Het presidentschap behoort toe aan het Amerikaanse volk, en enkel zij. Er is geen on-Amerikaanser idee dan het gedacht dat één persoon de president mag kiezen”, verklaarde Pence in een video-opname van een toespraak voor de conservatieve Federalist Society.

Cheney zei verder dat uit de getuigenis zal blijken dat Trump op de zangkoren van “Hang Mike Pence” reageerde door te stellen: “Misschien hebben onze supporters wel bij het rechte eind. Mike Pence ‘verdient het’.”

“Tijdens een reeks hoorzittingen in de komende weken zult u, live en op video, getuigenissen horen van meer dan een half dozijn voormalige Witte Huis medewerkers van de Trump-administratie, die allen op 6 januari in de West Wing van het Witte Huis waren”, zei Cheney. 

“U zal getuigenissen horen dat de president ‘niets’ wilde doen om het oproer af te blazen of zijn aanhangers te vragen te vertrekken. U zal horen dat de president Trump ‘echt boos’ was op adviseurs die hem vertelden dat hij meer moest doen om het geweld te stoppen.”

Een 12 minuten durende video👇van nooit eerder vertoonde, bloedstollende beelden over de fatale dag vormde de inleiding naar de hoorzitting van de eerste twee getuigen. Een vrouw die deel uitmaakte van de Capitol Police en een documentairemaker die naar Washington was afgezakt om daar de aan Trump gelieerde privé-militie ‘Proud Boys’ te volgen.

Trump: “De grootste beweging in de geschiedenis van het land”

Eerder op de dag had voormalig president Trump de aanslag op het Capitool van 2021 nog “de grootste beweging in de geschiedenis van ons land” genoemd. “6 januari was niet zomaar een protest, het vertegenwoordigde de grootste beweging in de geschiedenis van ons land om Amerika weer groots te maken”, zei Trump op zijn platform Truth Social.

(lb)

Meer
Lees meer...