Left Right
scrollTop top

Trump ontslaat topadviseur Steve Bannon uit Veiligheidsraad VS


Trump ontslaat topadviseur Steve Bannon uit Veiligheidsraad VS

Steve Bannon is ontslagen uit de Nationale Veiligheidsraad van de Verenigde Staten.  Bannon was de belangrijkste adviseur van president Donald Trump. Daarmee reorganiseert Trump zijn hele Veiligheidsraad. Deze herschikking wijst waarschijnlijk op een groeiende militaire invloed in Washington.

Steve Bannon is ontslagen uit de Nationale Veiligheidsraad van de Verenigde Staten. Dat zeggen persbureaus Reuters en Bloomberg. Het is nog niet geweten waarom Bannon de laan uitgestuurd is. Zijn benoeming begin dit jaar was wel een verrassing, want normaal gezien zitten in de Nationale Veiligheidsraad enkel regeringsleden en topmensen van de veiligheidsdiensten.

Toen Bannon begin dit jaar lid van de Veiligheidsraad werd, zette dat kwaad bloed bij de top van het leger omdat zij toen niet langer permanent in de raad mochten zetelen. Naast persoonlijke kritiek, kreeg Bannon het verwijt onvoldoende kennis van internationale kwesties te hebben.

EPA

Trump herschikt hele Veiligheidsraad

Trump heeft zijn hele Veiligheidsraad herschikt. Generaal H. R. McMaster wordt de nieuwe nationale veiligheidsadviseur van Trump. De president heeft ook Tom Bossert ontslagen als zijn adviseur voor binnenlandse veiligheid.

De stafchef van het leger, Joseph Dunford, en het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, Dan Coats, zijn net teruggekeerd in de raad. Trump had hen eerder uitgesloten, ze mochten voordien alleen op uitnodiging komen. Er zijn sterke vermoedens dat McMaster de herschikking beïnvloed heeft.

De Veiligheidsraad is een erg machtig instituut in de VS, want het adviseert de president over nationale veiligheid en over buitenlands beleid. De leden ervan moeten niet goedgekeurd worden door de senaat, enkel door Trump. Toch zou Bannon nog steeds een belangrijke adviseur van Trump blijven.

“Racist”

Bannon was een sleutelfiguur voor de verkiezing van Trump. Niet alleen als campagneleider, maar ook als CEO van de extreemrechtse nieuwssite Breitbart. Daarop werden onder leiding van Bannon geregeld antisemitische, racistische en seksistische artikels gepubliceerd.

Bannon staat bekend als white nationalist, iemand die van mening is dat de VS aan de blanke burgers toebehoort omdat zij volgens die ideologie superieur zijn.

Bernie Sanders, de Democratische ex-presidentskandidaat die uiteindelijke van Hilary Clinton verloor, had zich in november al negatief uitgelaten tegenover Bannon: “De president van de Verenigde Staten zou geen racist aan zijn zijde moeten hebben”.

Afgunst tegen de “mainstream media”

Al had hij zelf een mediabedrijf in handen, Bannon heeft een afgunst tegen de mainstream media. Zo zei hij in het verleden dat “de media beter hun mond zouden houden” en dat “de media zijn hier de oppositiepartij zijn, zij begrijpen het land niet”.

Ook zei hij in de aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen dat journalisten in de VS “allemaal activisten voor de Clinton-campagne” zijn.

Oorlog met China

Bannon denkt ook dat er een oorlog tussen China en de VS komt. “We trekken binnen vijf tot tien jaar ten oorlog in de Zuid-Chinese Zee, toch?”, zei Bannon tijdens zijn radioprogramma in maart 2016.

No doubt about it. Ze (de Chinezen, red.) bouwen er zandbanken die dienstdoen als vaste vliegdekschepen en plaatsen er raketten op. Zo naderen ze de Verenigde Staten, maar ze houden vol dat het hun territoriale wateren zijn”.

Volgens hem is er ook al langer een “wereldwijde oorlog tegen het ‘islamitisch fascisme’ aan de gang”.

De Lenin van rechts

Vorig jaar vergeleek Bannon zich met Vladimir Lenin, de eerste leider van de Sovjet-Unie. “Lenin wilde de staat omver werpen en dat is ook mijn doel. Ik wil het huidige, politieke establishment doen instorten en vernietigen,” zei hij toen in The Daily Beast.

Enkele jaren geleden zei Banoon op een toespraak voor de conservatieve groepering Liberty Restoration Foundation: “Dit is de vijfde grote crisis in de Amerikaanse geschiedenis na de Amerikaanse Revolutie, de Burgeroorlog, de Great Depression en de Tweede Wereldoorlog. We staan voor een turning point in de geschiedenis van ons land”.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update