Trump trekt de VS uit het wereldwijde VN-plan voor betere aanpak van migranten

Trump trekt de VS uit het wereldwijde VN-plan voor betere aanpak van migranten

Amerikaans president Donald Trump heeft beslist dat de VS uit het mondiaal pact van de Verenigde Naties stapt dat de internationale aanpak van vluchtelingen en migranten moet verbeteren. Volgens Trump is het “onverenigbaar” met zijn migratiebeleid.

“Vandaag informeerde de Amerikaanse missie bij de VN de secretaris-generaal dat de VS een punt zetten achter hun deelname aan het Mondiale Pact voor Migratie”, klinkt het. Vorig jaar zetten de 193 leden van de Algemene Vergadering van de VN hun handtekening onder de ‘Verklaring van New York voor Vluchtelingen en Migranten’. Het doel was om de internationale aanpak van vluchtelingen en migranten op te krikken en humaner te laten verlopen op het vlak van bijvoorbeeld onthaal en terugkeersteun.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen had de opdracht gekregen om in 2018 een Mondiaal Pact voor Migratie voor te stellen in de Algemene Vergadering. Het pact moest twee hoofdelementen bevatten: een reeks oplossingen en een actieplan. Dat schrijft de Britse krant The Daily Telegraph.

Trump doet beroep op “Amerikaanse soevereiniteit”

“De Verklaring van New York bevat verschillende punten die onverenigbaar zijn met het VS-beleid rond immigratie en vluchtelingen, en de principes van de regering-Trump op het vlak van immigratie”, zeggen de Amerikaanse VN-vertegenwoordigers. “President Trump besliste bijgevolg om de deelname van de VS bij de voorbereiding van het pact stop te zeggen, waarover de VN in 2018 een consensus moet bereiken.”

Er is nog geen officiële reactie van de VN gekomen. Amerikaans VN-ambassadrice Nikki Haley zegt dat de VS zelf zijn vluchtelingenbeleid wil blijven bepalen: “De internationale aanpak van de Verklaring van New York is onverenigbaar met de Amerikaanse soevereiniteit.”

Eerder schroefde Trump beslissingen van de regering-Obama rond het klimaatakkoord van Parijs al terug.

Gesponsorde artikelen