In een opzienbarend telefoongesprek dat een uur duurde en waarvan de geluidsband aan de krant Washington Post werd bezorgd, is te horen hoe de Amerikaanse president Trump aan Brad Raffensperger, de Republikeinse staatssecretaris van de staat Georgia, vraagt “om 11.780 stemmen te vinden” en de verkiezing in zijn voordeel te doen kantelen.
Op de audioband is te horen hoe Trump de vleierijen aan het adres van Raffensperger afwisselt met bedreigingen.
“Dus kijk. Het enige wat ik wil doen is dit. Ik wil 11.780 stemmen vinden. Eén meer dan we hebben, want wij hebben de staat gewonnen. Wij hebben de verkiezingen gewonnen en het is niet fair om dat zomaar van ons af te nemen. […] Ik denk dat je moet zeggen dat je het gaat herbekijken, maar je moet het wel herbekijken met mensen die antwoorden willen vinden, niet met mensen die geen antwoorden willen vinden.”
Samenzweringstheorieën
Trump laat zich al snel verleiden tot samenzweringstheorieën, die willen dat de stemapparatuur van Dominion zou zijn gesaboteerd en dat stemmen vernietigd zouden zijn. Dominion heeft de voorbije weken al tientallen tv-presentatoren en tv-zenders aangeklaagd, die deze – op niets steunende – geruchten hebben helpen verspreiden.
“Wel, meneer de president, het probleem is dat de gegevens waarover u beschikt verkeerd zijn”, antwoordt een geïrriteerde Raffensperger. De stembusslag in Georgia was dermate nipt dat er al 3 hertellingen zijn geweest. Telkens opnieuw met dezelfde uitslag: twee stembiljetten hadden moeten worden geweigerd. Zonder dat er ook maar enige aanwijzing van fraude was.
“Het is onmogelijk dat ik Georgia verloor”, zegt Trump nog. Die beweert de staat te hebben gewonnen met “honderdduizenden stemmen” verschil.
“Je weet wat er gebeurd is en je geeft het niet aan. Dat is een misdaad”
Middenin het gesprek is te horen hoe Trump Raffensperger eraan herinnert dat hij een Republikein is. “Je weet wat er gebeurd is en je geeft het niet aan. Dat is een misdaad en dat mag je niet laten gebeuren. Je neemt hier een enorm risico. Ze hebben stembiljetten versnipperd en apparatuur verwijderd. Dat is toch wat ik hoor zeggen. Dat zijn twee criminele activiteiten, die jij niet mag laten gebeuren. Maar je laat het gebeuren. Tenminste, ik breng je nu op de hoogte van het feit dat je het laat gebeuren.”
Trump zegt tenslotte dat er zeer snel gehandeld moet worden. “Dit moet morgen gebeuren. Er komt een nieuwe verkiezing aan [op 5 januari kiest de staat 2 senatoren, nvdr.] en de mensen zijn kwaad. De mensen van Georgia weten dat dit alles een oplichterij was. Ze zijn boos om wat hun president is aangedaan. Daarom zullen veel mensen niet gaan stemmen. Mocht jij doen wat je doen moet vóór de verkiezingen, dan pas zal je echt gerespecteerd worden.”
De opname dateert van zaterdag. Woensdag wordt het Huis van Afgevaardigden verondersteld de resultaten van het Kiescollege te bekrachtigen Dan moet de overwinning van Joe Biden worden geratificeerd.
12 Republikeinse senatoren hebben al gezegd dat ze zich tegen de ratificatie zullen verzetten. Niet omdat er bewijs is van kiesfraude, maar omdat de president zegt dat er kiesfraude gepleegd is. Dat volstaat volgens hen om een nieuw onderzoek te eisen.
Is wat Trump hier doet strafbaar?
Rechtsgeleerden buigen zich ondertussen over de vraag of wat Trump hier doet strafbaar is.
“Hoe je de wet ook interpreteert, je vindt nooit een uitweg waarin kan worden gesteld dat de president de wet hier niet heeft overtreden.”
Anthony Michael Kreis, rechtsgeleerde aan de Universiteit van Georgia
Volgens Anthony Michael Kreis, een rechtsgeleerde aan de universiteit van Georgia, staat in het wetboek van de staat te lezen “dat iedereen die vraagt, beveelt of op een andere manier probeert iemand aan te moedigen om verkiezingsfraude te plegen, zich schuldig maakt aan het aanzetten tot verkiezingsfraude”.
“De president heeft de staatssecretaris in niet mis te verstane bewoordingen gevraagd om stemmen te vinden, om stemmen te creëren die er niet waren. Niet alleen vroeg hij dat om de specifieke marge die Joe Biden heeft te verkleinen, maar hij zei ook dat ‘we één extra stem nodig hebben om de overwinning in Georgia veilig te stellen’. Hoe je de wet ook interpreteert, je vindt nooit een uitweg waarin kan worden gesteld dat de president de wet hier niet heeft overtreden.”
De ultieme ‘smoking gun‘
Op CNN noemde Watergate-journalist Carl Bernstein de audio “de ultieme ‘smoking gun‘-opname” en het bewijs van Trumps pogingen “om het kiesstelsel te ondermijnen en op illegale, ongepaste en immorele manier te proberen een staatsgreep te plegen, waardoor hij president van de Verenigde Staten kan blijven.”