Trump wil dat Apple producten in de VS maakt, om zo heffingen te ontlopen

Trump wil dat Apple producten in de VS maakt, om zo heffingen te ontlopen

Donald Trump heeft teruggeslagen na kritiek van technologiebedrijf Apple dat de Chinese invoertarieven hen een pak geld zou gaan kosten. De Amerikaanse president ziet daar “een heel makkelijke oplossing” voor: “Maak je producten in de Verenigde Staten in plaats van in China. Start nu met het bouwen van nieuwe fabrieken.”

Amerikaans president Donald Trump kondigde onlangs een nieuwe reeks mogelijke invoertarieven op nagenoeg alle Chinese goederen aan. De nieuwe invoertarieven zouden toegepast worden op Chinese producten die samen goed zouden zijn voor maar liefst 267 miljard dollar (231 miljard euro). Die invoertarieven zouden bovenop de al bijna aangenomen tarieven op 200 miljard dollar (173 miljard euro) aan Chinese producten komen.

Apple

Trump kondigde de nieuwe maatregelen aan nadat bleek dat het handelsdeficit met China in augustus een nieuw record had bereikt. De Amerikanen voerden zo 31 miljard dollar (27 miljard euro) meer in uit China dan dat het ernaar exporteerde. Alweer drie miljard dollar meer dan in juli.

China kondigde al aan tegenmaatregelen te zullen nemen als de invoertarieven ook daadwerkelijk worden ingevoerd. Dat zou heel slecht nieuws zijn voor een hoop Amerikaanse bedrijven met fabrieken in het Aziatische land, met als grootste slachtoffer de technologiebedrijven. Zo reageerde Apple, dat veel van hun producten in China maakt en er ook een grote afzetmarkt heeft, al in een officieel statement. Ze vrezen dat “de VS het hardst zal worden geraakt door deze invoertarieven”. De invoertarieven zouden volgens het techbedrijf “een lagere Amerikaanse groei” in de hand werken en ervoor zorgen dat de prijzen voor Amerikaanse consumenten omhoog zouden gaan.

epa

Duurdere iPhones?

Apple stelde zo dat, onder andere, hun Apple Beats hoofdtelefoons en hun nieuwe HomePad smart speakers onderhevig zijn aan de heffingen, wat zou resulteren in hogere prijzen.

De nieuw aangekondigde invoertarieven zouden dan weer hun impact hebben op het paradepaardje van het bedrijf: de iPhones (lees hier meer over de onthulling van de nieuwste iPhones). Die bleven tot op heden gespaard maar zouden wel onder het nieuwe invoertarievenpakket van 267 miljard dollar vallen. Apple, dat bijna twee derde van hun omzet het afgelopen jaar uit de verkoop van iPhones haalde, trekt dan ook aan de alarmbel.

Maar Donald Trump reageerde al snel op Twitter. “De prijzen van Apple zullen misschien toenemen door de hoge tarieven die we China zullen opleggen, maar er is een makkelijke oplossing waarbij ze NUL taks zullen moeten betalen”, tweette de Amerikaanse president. “Maak je producten in de Verenigde Staten in plaats van China. Start nu met het bouwen van nieuwe fabrieken. Spannend! #MAGA”

Gesponsorde artikelen