Trump wil onderzoek naar muzikanten die Harris steunden tijdens verkiezingscampagne


In het kort

  • Trump roept op tot een grootschalig onderzoek naar muzikanten die Kamala Harris tijdens haar verkiezingscampagne hebben gesteund.
  • Hij beschuldigt artiesten zoals Bruce Springsteen ervan door Harris betaald te zijn voor matige optredens, wat volgens hem neerkomt op een illegale campagne bijdrage.
  • De American Federation of Musicians (AFM) verdedigt Springsteen en andere geviseerde artiesten, en benadrukt hun recht op vrije meningsuiting.

President Donald Trump ontketende onlangs een debat door op te roepen tot een “groot onderzoek” naar muzikanten die Kamala Harris steunden tijdens haar presidentiële campagne, meldt Euronews. Trump, die nog steeds de pijn voelt van de beperkte steun van A-list beroemdheden tijdens zijn eigen campagne, noemde Bruce Springsteen als voorbeeld. Op sociale media beweerde hij dat Springsteen door Harris was betaald voor een “slecht optreden” en stelde de vraag of dit neerkwam op een illegale campagne bijdrage.

Trumps beschuldigingen gingen verder dan Springsteen en betroffen ook artiesten zoals Beyoncé en Bono, wat leidde tot verdere speculatie over mogelijke financiële uitwisselingen tussen muzikanten en Harris. Hij dreigde met een formeel onderzoek, met het argument dat kandidaten geen betalingen mogen doen voor steunbetuigingen die vermomd zijn als entertainment kosten.

Springsteen versus Trump

Deze uitbarsting volgde op kritische opmerkingen van Springsteen over Trump tijdens diens recente Europese tournee. Springsteen veroordeelde wat hij zag als “corruptie” en “incompetentie” binnen de regering-Trump, en riep zijn publiek op zich te verzetten tegen autoritarisme en democratische waarden hoog te houden.

Trump reageerde met persoonlijke aanvallen, waarbij hij Springsteen een “uitgedroogde pruim van een rocker” noemde en zowel zijn muziek als zijn politieke standpunten bekritiseerde. Het is niet de eerste keer dat Trump het gemunt heeft op prominente figuren die zich tegen hem hebben uitgesproken, onder wie Beyoncé en Taylor Swift.

Afkeuring van AFM

De American Federation of Musicians (AFM) gaf een verklaring uit waarin de organisatie Springsteen en Swift verdedigde tegen de aanvallen van Trump. AFM-voorzitter Tino Gagliardi benadrukte het recht van muzikanten op vrije meningsuiting en prees hun rol als rolmodellen en inspiratiebron voor miljoenen mensen.

Hoewel Trumps acties op kritiek zijn gestuit, zal dat Springsteen er waarschijnlijk niet van weerhouden om zijn standpunten te blijven uiten. Een van de gevolgen van deze controverse is Springsteens beslissing om optredens in de VS uit te stellen, waardoor Amerikaanse fans voorlopig geen kans hebben om hem live te zien.

Meer
Lees meer...