“Trut”, roept Vlaams Belanger Penris naar Open Vld’er Van Cauter in de Kamer, daarna biedt hij belachelijke excuses aan

“Trut”, roept Vlaams Belanger Penris naar Open Vld’er Van Cauter in de Kamer, daarna biedt hij belachelijke excuses aan

Pijnlijk incident in de Kamer, waar Vlaams Belang-parlementslid Jan Penris twee keer “trut” krijst naar z’n collega Carina Van Cauter van Open Vld. Penris, de rechterhand van Filip Dewinter in de Kamer, verloor helemaal z’n cool toen het over IS-strijders en Syrië ging. Nadat heel de Kamer het geroep veroordeelde, en voorzitter Siegfried Bracke (N-VA) excuses vroeg, kwam er een heel halfslachtige uitleg van Penris: “Ik heb gezien hoe kinderen hun hoofdje verloren”.  

De Kamer is altijd een beetje theater, bij momenten is het soms zelfs zo rumoerig als een café. En in de bar van het parlement kunnen sommigen er wat van, als het over alcoholgebruik gaat. Notoir lid van die club is Jan Penris, parlementslid van Vlaams Belang, en altijd in de slipstream van z’n ‘baas’, Filip Dewinter. Een van de weinige oudgedienden van het Belang dus, die weinig presteert voor zijn partij.

Vanmiddag in de Kamer bracht hij z’n prestaties naar een nieuw ‘hoogtepunt’, door op pijnlijke manier de show te stelen. Het schouwspel vond plaats in de marge van de vragen die premier Charles Michel (MR) kreeg over de val van de IS, en de mogelijke terugkeer van Belgische IS-strijders naar hier. Daarbij legde de premier op genuanceerde wijze uit wat de mogelijke aanpak van die problematiek kan zijn. Daarbij hoort overleg met Irak, waar een deel van de IS-strijders gevangen zit, maar geen coördinatie met het regime van de Syrische dictator Assad. Een aanpak die ook Open Vld-kamerlid Carina Van Cauter, lijsttrekker in Oost-Vlaanderen, steunt.

De banden tussen Dewinter en Assad

Filip Dewinter (Vlaams Belang) ziet dat heel anders. De kopman van extreemrechts heeft al langer bijzonder goede banden met het regime van Assad, waar hij regelmatig op bezoek is geweest tijdens het bloedige conflict de afgelopen jaren in Syrië. Daarin zette Assad ondermeer gifgas in tegen z’n eigen bevolking. Enkel met vergaande militaire steun van de Russen en hun president Vladimir Putin, kon Assad zich handhaven. Dewinter gaat wel vaker op reis naar aangebrande vrienden, waarbij de Russen de rekening telkens zouden betalen.

Ook Penris reist dan mee met Dewinter, of het nu naar de Krim, Athene of Damascus is, en wodka, ouzo of Syrische wijn. De man reageerde dan ook bijzonder fel, toen Carina Van Cauter uitgesproken was. Plots leek hij helemaal dolgedraaid en riep tot tweemaal “trut” toen ze aan het woord was.

“Dat is gedrag voor een ander soort etablissement”

Daarop steeg de verontwaardiging op in het halfrond. Het was PS-kamerlid Nawal Ben Hamou, die als volgende aan het woord kwam, die meteen de woorden van Penris scherp veroordeelde: “Ik ben echt verontwaardigd. Dit kan toch niet? U kan het oneens zijn met iemand, maar hier beledigt men niet.” Fractieleider van Open Vld Patrick Dewael kwam daarop tussen: “Dat is misschien gedrag voor in een ander soort etablissement, maar hier is daar geen plaats voor.”

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) tikte daarop uiteindelijk Penris op de vingers: “Het zou goed zijn als u uw excuses aan mevrouw Van Cauter aanbiedt.” Penris grabbelde daarop naar z’n microfoontje, maar Dewinter, die naast hem zat, sliste dat hij het wel zou doen. Hij probeerde het woord te vragen, kreeg het niet van Bracke, waarop verschillende parlementsleden riepen “ah, die heet blijkbaar ook Penris?”.

Uiteindelijk nam de echte Penris het woord: “Ik trek mijn woorden terug, ik wil mij verontschuldigen aan mevrouw Van Cauter.” Maar Penris kon het daarbij niet laten. Hij begon meteen weer over Syrië, op stamelende wijze. “Ik ben daar tot twee keer geweest. Ik heb daar kindjes hun armpje zien verliezen, kindjes hun hoofdje zien verliezen. Ik nodig mevrouw Van Cauter uit om eens mee te gaan, om te zien hoe erg het is.”

Kamer

Gesponsorde artikelen