‘Tsunami’: Jan Verheyen trekt in nieuw programma naar Thailand, 20 jaar na verwoestende tsunami

VRT 1 heeft een nieuw programma aangekondigd. In de vierdelige docureeks Tsunami zal regisseur Jan Verheyen naar Thailand reizen, een land dat zwaar getroffen werd door de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië van ondertussen 20 jaar geleden. Hij zal er spreken met overlevenden, nabestaanden en hulpverleners.

Op 26 december 2004 werd Zuidoost-Azië getroffen door een van de grootste natuurrampen uit de recente geschiedenis. Na een aardbeving in de Indische Oceaan met een kracht van 9,15 ontstond er een vloedgolf aka tsunami die aan een snelheid van 900 kilometer per uur naar het vasteland raasde. In totaal vielen er meer dan 227.000 doden. 20 jaar na deze gebeurtenis zal Jan Verheyen naar Thailand reizen om de ramp te herdenken. De regisseur heeft zelf namelijk een persoonlijke herinnering aan de tsunami.

Bijna in de ramp

In december 2004 verbleef Jan Verheyen met zijn vrouw Lien in Thailand. Amper twee dagen voor de tsunami checkte hij uit bij het hotel Sofitel Khao Lak, een hotel dat door de tsunami grotendeels verwoest werd. In het hotel alleen vielen al honderden slachtoffers.

In de docureeks zal Jan Verheyen terugkeren naar het hotel om daar te spreken met de nabestaanden. Hij zal ook nagaan of het vriendelijke personeel en de vakantiegangers die hij in het hotel ontmoette de ramp overleefd hebben. Bij de tsunami kwamen ook elf Belgen om het leven, waarvan er drie in het hotel verbleven. Verheyen zal proberen om het verhaal van Vlamingen die de ramp van dichtbij meemaakten over te brengen. Hij zal dat doen aan de hand van getuigenissen van overlevenden, familie van slachtoffers en Belgische hulpverleners. Op die manier zal hij een beeld scheppen van de uren voor en na de tsunami.

Toch zal er ook ruimte zijn voor positiviteit, want door de hoop, het positivisme en de veerkracht van de Thaise bevolking is de plaats waar 20 jaar geleden alles verwoest werd, nu opnieuw een paradijselijk vakantieoord. Maar de littekens zullen voor altijd blijven bestaan.

De vierdelige reeks zal later dit jaar te bekijken zijn op VRT 1 en VRT MAX.

Meer
Lees meer...