Wie de volgende Turkse president wordt, zal worden beslist in een tweede ronde. Verwacht werd dat het land massaal zou stemmen voor oppositiekandidaat Kemal Kılıçdaroğlu, maar dat bleef al bij al uit. Hoe dat komt, vraagt Business AM aan Dirk Rochtus, professor Internationale Politiek aan de KU Leuven.
Beluister hier het volledige interview:
De essentie: De Turk stemt misschien toch traditioneler dan verwacht werd.
- “Men had voorspeld dat de man van de oppositie, Kemal Kılıçdaroğlu, het heel goed zou doen en zelfs in staat zou zijn om Erdogan uit het zadel te wippen. Maar de uitslag is toch wel even anders”, zo vertelt Rochtus. “Ik denk dat ook meespeelt dat de Turkse kiezer als puntje bij paaltje komt, toch voor het vertrouwde stemt.”
- “Kılıçdaroğlu, dat is natuurlijk ook een avontuur. Wat gaat die doen? Wat gaat die veranderen? Kan die dat aan? Terwijl Erdogan, daarvan weten de Turken waar hij voor staat, dat het een sterke man is. Met hem zijn ze zeker”, geeft Rochtus aan.
Toch gewonnen? Nog geen nieuwe president dus in Turkije. Maar het parlement, dat raakte wel verkozen.
- “Naast presidentsverkiezingen waren er ook parlementsverkiezingen, en daar heeft Erdogans blok de absolute meerderheid. Presidentsverkiezingen zijn toch iets anders, daar gaat het over de persoon. Maar het kan in zijn voordeel spelen dat zijn partij of zijn blok de parlementsverkiezingen heeft gewonnen.
- “Dan gaat de kiezer zeggen: “Hij heeft al een meerderheid in het parlement, maar als men nu die andere aan de macht helpen, dan krijg je misschien een blokkade van president en parlement en dat is niet goed natuurlijk voor de stabiliteit. En dat is hetgene waar het de Turken om te doen is: stabiliteit en veiligheid in toch wel een onzekere wereld”, zo verduidelijkt de professor.
(evb)