Twee grote zinkgaten rondom het Witte Huis en er zullen er wellicht nog volgen in Washington

Twee grote zinkgaten rondom het Witte Huis en er zullen er wellicht nog volgen in Washington

Er zijn op korte tijd twee grote zinkgaten ontstaan in de tuinen van het Witte Huis. De gaten zijn intussen gedicht, maar dat de Amerikaanse hoofdstad Washington met een geologisch probleem zit, staat vast.

Het Witte Huis wordt sinds 1800 bijna onophoudelijk bewoond door Amerikaanse presidenten en hun staff. Enkel toen de Britten het in 1814 in brand staken toen ze de toen piepjonge stad Washington ingenomen hadden, stond het pand even leeg.

Net als elk ander groot gebouw kampt ook het Witte Huis met kwaaltjes zoals muizen, kakkerlakken en mieren. Vorige week werd er zelfs een groeiend zinkgat in één van de tuinen opgemerkt door reporter Steve Herman van de televisiezender Voice of America.

Herman merkte op dat het gat “aanzienlijk groter geworden was tussen zondag en maandag”. “Het gat is nu meer dan 30 centimeter lang”, schreef Herman eerder deze week op Twitter. Bovendien zou er zich een tweede zinkgat ontwikkeld hebben vlak naast het eerste. Herman zegt nu dat de tuinmannen van het Witte Huis de gaten ondertussen gedicht hebben.

Probleem typisch voor Washington

“De National Park Service monitort de situatie en zal extra experts inzetten om een oplossing te vinden”, laat National Park Service-woordvoerster Jenny Anzelmo-Sarles weten aan de Amerikaanse omroep CNN. “Zinkgaten zoals deze komen wel vaker voor in Washington. We geloven niet dat het een risico vormt voor het Witte Huis of deel uitmaakt van een groter probleem.”

Doorgaans ontstaan zinkgaten door barsten in kalksteen onder de grond, maar “de geologie nabij het Witte Huis is helemaal niet van dat type”. Dat zegt een expert aan CNN. “De ondergrond daar is eerder van zand en klei”.

Gebouwd op moeras

Vorige week heeft het bijna continu geregend in Washington DC. De Amerikaanse hoofdstad wordt door kritische Amerikanen weleens een “moeras” of “swamp” genoemd van corruptie. Ironisch genoeg is een deel van de stad ook letterlijk op een moeras gebouwd.

De jongste jaren moesten er in de stad al verschillende zinkgaten gedicht worden. Twee inwoners moesten begin dit jaar nog hun woning verlaten en vorig jaar zakte een hele schoolbus mee de grond in. Dit is eerste keer dat er meldingen zijn van soortgelijke problemen in de tuinen van het Witte Huis. Experts voorspellen dat de stad door haar geologische ligging de komende honderd jaar zo’n 15 centimeter zal zakken.

Vorig jaar ontstond er nog een gigantisch gat in de grond voor de Mar-a-Lago, het winterresort in Florida van de Amerikaanse president Donald Trump. De oorzaak was toen niet geologisch, maar te wijten aan de aanleg van nieuwe rioleringspijpen.

Gesponsorde artikelen