“Twee keer lopen per week is meer dan genoeg”, en nog enkele mythes over sporten

De ene zegt dat je zeker twee keer per week moet sporten, terwijl de ander er steevast van is overtuigd dat twee keer veel te weinig is voor een goed resultaat. Eerst en vooral willen we duidelijk maken dat elk lichaam anders is, dus dat je best raad vraagt aan een sportcoach. Daarnaast heeft Business Insider ook een lijstje gemaakt met allerlei misverstanden rond sporten en in vorm blijven.  

1. Eén of twee keer is voldoende

Eén of twee keer sporten per week zou eigenlijk te weinig zijn als je gezondheidsvoordeel wil halen uit je oefeningen. Chris Jordan, de sportfysioloog die de 7-minute workout bedacht, zegt tegen Business Insider dat je zeker 3 tot 5 keer per week moet sporten.

Hiervoor baseert de sportfysioloog zich op een onderzoek dat werd gepubliceerd in American Heart Association’s Journal Circulation. Het onderzoekt vertelt ons dat mensen die 4 tot 5 keer per week sporten gezonder zijn.

2. ’s Morgens is beter

De tweede mythe die Business Insider ontkracht is dat ’s morgens sporten beter is voor je. Maar eigenlijk maakt het helemaal niet uit wanneer je gaat sporten. Het is vooral belangrijk om je eigen gewoonte te creëren en zelf te kijken wat jou goed uitkomt.

Sommige onderzoeken stellen wel dat ’s morgens sporten, helpt bij het afvallen. Maar als je je niet comfortabel voelt om zo vroeg te gaan sporten, is dat nergens voor nodig. Vooral niet als je aan je conditie wil werken. Het zou je alleen maar demotiveren als je tegen je zin gaat lopen of fitnessen.

3. Om af te vallen, moet je gewoon sporten

Voldoende bewegen en sporten is uiteraard heel erg belangrijk als je gezond wil zijn, maar denk niet dat je er met sporten alleen geraakt.

Het is niet omdat je veel eet en goed loopt, dat je er alles terug kan ‘afsporten’. Als je wil afvallen, moet je volgens bewegingsonderzoeker Philip Stanforth beginnen bij je eetgewoontes. “Als het gaat over afvallen, dan speelt je dieet een veel grotere rol dan sport”, zegt Stanforth tegen Business Insider.

4. Een six-pack? Dat is toch gewoon even wat sit-ups doen …

Eerst en vooral moet je voor een six-pack niet alleen je buikspieren trainen, maar ook je rug en zij. Als je een goede workout wil, moet je ook bijvoorbeeld planken. Hierdoor daag je alle spieren uit en krijg je makkelijker een mooie six-pack.

5. Na twee weken is het al bye-bye spieren

Nope … de waarheid is zelfs erger! Volgens Shawn Arent, een professor kinesiologie, kan je je spiermassa al verliezen na zeven (wtf!?) dagen. “Als je stopt met trainen, krijg je daadwerkelijk last van merkbaar minder conditie en spierkracht. Dit kan al gebeuren na zeven dagen complete rust”, zegt hij in Business Insider. “Het is een typisch gevalletje van use it or lose it.”

6. Om fit te worden, moet je je klaarmaken voor een marathon

Voor de mensen onder ons die zich nooit durven wagen aan een marathon, hebben we goed nieuws. Je kan echt al genieten van de gezondsheidsvoordelen van rensporten zonder meer dan 10 kilometer te hardlopen.

Blijkbaar zou vijf tot tien minuten per dag sprinten al evenveel voordelen hebben als urenlang rennen. Deze voordelen hebben vooral effect op het hart.

iStock

7. Een voedingsdagboek helpt

Een voedingsdagboek geeft een duidelijk beeld van wat je doet en wat je eet. Maar mensen hebben snel de neiging om hun activiteit te overschatten en hun voedingsinname te onderschatten. Hierdoor lijkt het in je dagboek dat je echt goed bezig bent, terwijl het slechts een beeld is van wat jij ervan hebt gemaakt.

iStock

8. Proteïnepoeders en sportdrankjes zijn de beste

Deze twee middelen zijn misschien niet zo slecht voor je, maar experten raden wel wat anders aan. Sportdrankjes bestaan eigenlijk gewoon uit water en suiker. Daarom is het beter om gewoon water te drinken na je workout. En zo’n proteïnepoeders kan je ook best vervangen door echt eiwitrijk voedsel te eten zoals yoghurt, vis of vlees.

Meer
Lees meer...