UFC 230: Daniel Cormier gaat tegen Derrick Lewis op zoek naar titel van ‘Fighter of the Year’

UFC 230: Daniel Cormier gaat tegen Derrick Lewis op zoek naar titel van ‘Fighter of the Year’

Daniel Cormier, de beste ‘pound for pound’ vechter ter wereld, hoopt met een derde zege dit jaar z’n aanspraak op de titel van ‘Fighter of the Year’ kracht bij te stellen. “Als ik hierin slaag – een verdediging van m’n light heavyweight-titel, het veroveren van de heavyweight-titel en die ook nog eens verdedigen -, ja, dan schaffen ze maar beter de ‘Fighter of the Year’ af als ik ‘m niet win”, is de ‘double champ’ duidelijk. 

Conor McGregor kroonde zich eind 2016, met een overtuigende overwinning tegen Eddie Alvarez op UFC 205, als eerste ooit tot double champ in de UFC, door tegelijkertijd zowel de titel bij de vedergewichten als de lichtgewichten in z’n bezit te hebben. McGregor (lees hier waarom de Ier de koning van de trashtalk is) werd echter al snel gestript van z’n eerste en later ook van z’n tweede titel omdat ie geen van beiden had verdedigd, maar intussen was er een nieuwe double champ gekroond: Daniel Cormier.

‘The Black Beast’

Cormier houdt de titel bij de light heavyweights ondertussen al sinds mei 2015, en hij voegde daar begin juli van dit jaar nog eens de titel bij de zwaargewichten aan toe. Het leverde ‘m meteen de eerste plek op op de pound for pound‘-ranking van UFC, een ranking waarbij alle UFC-vechters, ongeacht gewichtsklasse, worden gerangschikt. Cormier mag zich dus onofficieel de beste vechter ter wereld noemen en hij zou dat graag bekroond zien met de titel van ‘Fighter of the Year’.

Maar om z’n aanspraak op die onderscheiding nog wat extra kracht bij te zetten, vroeg hij om nog een derde gevecht te hebben dit jaar. ‘DC’ zal tijdens UFC 230 dan ook z’n titel bij de zwaargewichten gaan verdedigen tegen Derrick ‘The Black Beast’ Lewis. Voor Lewis komt UFC 230 er wel al heel snel aan, want ‘The Black Beast’ maakte ook onderdeel uit van de card van UFC 229, dat vooral bekendstond voor de enorm gehypete kamp tussen Khabib Nurmagomedov en Conor McGregor (lees hier het uitgebreide verslag van dat gevecht en al de heisa die er daarna nog ontstond).

Amper een maand kreeg Lewis dus om enerzijds te bekomen van zijn kamp tegen de twee meter lange Alexander Volkov, en anderzijds zich voor te bereiden op het gevecht van z’n leven tegen de beste vechter ter wereld. Lewis weigerde eerst dan ook de titelmatch, wegens “te vroeg”. Op de vraag wat er nodig was om hem toch te doen vechten, antwoordde hij duidelijk: “Dat zou dan een heel pak geld moeten zijn. Maar anders: neen.” En het lijkt er dus op dat UFC-baas Dana White Lewis wel dat ‘heel pak geld’ waard vindt, want niet veel later werd het ook bevestigd: Daniel Cormier vs. Derrick Lewis zal UFC 230 gaan headlinen.

Telefoontje van Donald Trump

Derrick Lewis was, ondanks z’n derde plaats op de lijst van beste heavyweights, niet meteen de bekendste naam in de UFC voor UFC 229. Hij hield nog nooit een titel binnen de organisatie en z’n vorige overwinning, tegen Francis Ngannou tijdens UFC 226, was niet meteen indrukwekkend. Ook tijdens z’n kamp tegen Volkov brak hij niet echt potten. Het leek er zelfs op dat Lewis het onderspit zou gaan delven, tot hij plots een rake rechter losliet en Volkov tegen de grond kreeg. Daar was ‘The Black Beast’ onverbiddelijk en forceerde hij toch nog een overwinning (en de ‘Performance of the Night’). Maar het was, net zoals de main event tussen Khabib en McGregor (waarna Khabib zelfs dreigde met opstappen), vooral wat er na het gevecht gebeurde dat over de tongen ging.

Meteen nadat het gevecht was stilgelegd door de scheidsrechter vond Lewis er niets beter op dan z’n broek uit te trekken. ‘The Black Beast’ voegde daar nog het grappigste post-fight interview ooit (zie video) aan toe en plots was Lewis een van de grootste sterren binnen de UFC. De uitleg voor het uittrekken van z’n broek? “Mijn ballen waren warm.” Interviewer Joe Rogan kon een grinnik amper bedwingen, en antwoordde dan ook maar droogjes: “Dat begrijp ik.”

Z’n antwoord op de vraag waar die fabelachtige rechter plots vandaan kwam, was zo mogelijk nog grappiger: “Een paar uur voor de kamp heeft Trump me nog gebeld. Hij zei me dat ik deze Rus knock-out moest slaan, want ze doen ‘m er slecht uitzien op het nieuws.” Zijn indrukwekkende wederopstanding in de octagon zorgde er meteen ook voor dat hij in beeld kwam voor een match voor de heavyweight-titel, van Cormier. Maar daar leek Lewis toen nog niet echt zin in te hebben. “I need to sit my black ass down and do some more cardio. Waar heb jij het over? Ik ga nu echt nog niet om de titel vechten. Zoveel gas heb ik niet in m’n tank.”

‘Fighter of the Year’

Maar lang duurde het dus niet om Lewis te overtuigen. Op 3 november zal ‘The Black Beast’ het gaan opnemen tegen Daniel Cormier voor de titel bij de zwaargewichten. Die laatste lijkt echter redelijk zeker van z’n stuk, want hij ziet het gevecht vooral als een extra streepje in z’n win-kolom, wat hem dan weer nog een stapje dichter moet brengen bij de titel van ‘Fighter of the Year’.

Zijn grootste concurrent voor die titel is trouwens een van z’n vrienden, Khabib Nurmagomedov. Die maakt vooral aanspraak op de titel door z’n ongeslagen status (ondertussen staat hij al 27-0) en zijn overwinning tegen Conor McGregor in wat UFC-baas Dana White op voorhand ‘het grootste gevecht in de geschiedenis van de UFC’ noemde.

“Als ik Lewis versla, zou ik drie overwinningen hebben, en ik heb ook die tweede titel veroverd. Dus door één iemand te verslaan mag hij echt mijn titel van ‘Fighter of the Year’ niet afnemen”, lachte Cormier daarover in een interview met UFC. “Als ik dit voor elkaar krijg – mijn light heayweight-titel verdedigen, de heavyweight-titel veroveren en daarna ook nog eens verdedigen -, ja, dan kunnen ze die ‘Fighter of the Year’ maar beter afschaffen als ik ‘m niet win.”

Hilarisch

Derrick Lewis heeft dan wel een dodelijke rechterhand, de heavyweight wordt ook wel aanzien als een van de grappigste UFC-vechters. Zijn hilarische interview tijdens UFC 229 was dan ook geen toeval. Wie ‘The Black Beast’ volgt op Instagram weet waarom. Van het reposten van remixen van zichzelf, over UFC-mopjes tot zelfs random internetfilmpjes, Lewis amuseert zich graag en deelt dat ook met de wereld. Hij is dan misschien wel de underdog op 3 november, wanneer hij het voor de titel zal opnemen tegen Cormier, maar de koning van Instagram is hij alvast!

De UFC heeft in aanloop naar zijn titelgevecht een aantal van zijn beste Instagramfilmpjes in één filmpje gestoken:

Gesponsorde artikelen