Ultraverwerkt voedsel verhoogt risico op overlijden door diverse ziekten

Ultraverwerkt voedsel verhoogt risico op overlijden door diverse ziekten
Van Fernanda Lima via Pexels

In het kort

  • Het consumeren van grote hoeveelheden ultraverwerkt voedsel verhoogt het risico op overlijden aan hartaandoeningen, beroertes, aneurysma’s, spijsverteringsproblemen en de ziekte van Parkinson.
  • Het vervangen van 10 procent van de bewerkte en ultrabewerkte voedingsmiddelen door hele of minimaal bewerkte opties zoals fruit, groenten, bonen en volle granen vermindert het risico op overlijden.
  • Zelfs kleine veranderingen in het dieet kunnen een significant verschil maken in de algehele gezondheidsresultaten.

In heel Europa komen ultraverwerkte voedingsmiddelen steeds vaker voor in het dieet, waardoor bezorgdheid ontstaat over de invloed ervan op de gezondheid. Een baanbrekend onderzoek door het agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft licht geworpen op deze kwestie.

Het onderzoek onthulde een sterk verband tussen het consumeren van grote hoeveelheden ultraverwerkt voedsel – zoals worstjes, ontbijtgranen, chips, instant noedels en diepvriesmaaltijden – en een verhoogd risico op overlijden door hartaandoeningen, beroertes, aneurysma’s, spijsverteringsproblemen en zelfs de ziekte van Parkinson, voor de eerste keer ooit vastgesteld. Dit meldt Euronews Health.

Bevindingen en speculaties

Interessant genoeg vond het onderzoek geen verband tussen deze bewerkte voedingsmiddelen en sterfgevallen door kanker of de ziekte van Alzheimer, wat in tegenspraak is met enkele eerdere onderzoeken. De onderzoekers speculeren dat deze discrepantie kan worden toegeschreven aan het feit dat alcoholische dranken in de categorie van de ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn opgenomen, omdat bekend is dat alcohol bijdraagt aan bepaalde soorten kanker. Verder onderzoek naar specifieke verbanden tussen kanker en sterk bewerkte voedingsmiddelen is nog gaande.

Implicaties en aanbevelingen

Het onderzoek, waarbij bijna 429.000 mensen in negen Europese landen gedurende gemiddeld 16 jaar werden gevolgd, benadrukt de potentiële gevaren van deze gemakkelijk verkrijgbare voedingsmiddelen. Zelfs nadat rekening was gehouden met factoren zoals roken, obesitas, lichaamsbeweging en sociaaleconomische status, bleef het verband tussen ultraverwerkte voedingsmiddelen en gezondheidsrisico’s duidelijk.

Het goede nieuws is dat zelfs kleine veranderingen in de voeding een aanzienlijk verschil kunnen maken. Het vervangen van slechts 10 procent van de bewerkte en ultrabewerkte voedingsmiddelen door hele of minimaal bewerkte opties – zoals fruit, groenten, bonen en volle granen – werd in verband gebracht met een lager overlijdensrisico.

Dit benadrukt hoe belangrijk het is om voor een gezonder en langer leven de voorkeur te geven aan verse, hele voedingsmiddelen boven hun sterk bewerkte tegenhangers.

Meer
5 uur geledendoor Ulrike Vandamme
7 uur geledendoor Redactie
8 uur geledendoor Redactie
Lees meer...
03:00