USA in 2017: iedereen mag straks vuurwapen meenemen in voetbalstadions, maar paraplu’s zijn te gevaarlijk

In verschillende Amerikaanse staten liggen momenteel wetsvoorstellen op tafel die het mogelijk moeten maken dat mensen hun vuurwapens echt bijna overal mee naar toe kunnen nemen, inclusief naar sportstadia bijvoorbeeld. Evenementen waar paraplu’s in de VS verboden zijn, wegens “te gevaarlijk”. Niet zolang geleden besloot de Amerikaanse Senaat nog om de verkoop van vuurwapens aan terreurverdachten van eigen bodem niet aan banden te leggen.

In de staat Washington werd in december zo’n wetsvoorstel op tafel gelegd. In Tennessee mogen binnenkort al agenten en andere ordehandhavers die geen dienst hebben vuurwapens meepakken naar voetbalwedstrijden. En in Arkansas werd vorige week een controversiële wet getekend door de gouverneur die iedereen toestaat kleine handwapens te dragen, zelfs niet zichtbaar, op alle openbaar toegankelijk gebied. Daar vallen ook stadions van universiteiten onder bijvoorbeeld, en in Arkansas, waar ze geen professioneel NFL-team hebben, betekent dat bijvoorbeeld de wedstrijden van de Razorbacks, waar telkens 70.000 mensen op afkomen.

Behalve in stadions zijn wapens in Arkansas voortaan ook toegestaan op campussen, in cafés en in overheidsgebouwen, plekken waar het tot nu toe verboden was.

Paraplu

“Tijdens sportwedstrijden wordt gedronken, emoties lopen hoog op. Het is zelfs niet toegestaan om een paraplu mee te nemen omdat dat tot ongelukken kan leiden – waarom zou een wapen dan wel mogen?” stellen tegenstanders.

Ze proberen nu een amendement erdoor te krijgen om vuurwapens toch te bannen uit sportstadia, maar zelfs als dat erdoor komt, zal het nog een poosje duren voor dat van kracht is.

In Arkansas mogen ook wapens in scholen sinds een tijdje, maar in de praktijk geldt dat alleen voor niet-leerlingen, want je moet een vergunning hebben én 21 jaar zijn. Scholen kunnen echter beslissen om vuurwapens tout court te verbieden, en de meeste hebben dat ook gedaan.

Terreurverdachten

In de VS is de jongste jaren eerder een versoepeling dan een verstrenging van de wapenwetgeving gebeurd, zeker op lokaal vlak en overal waar de Republikeinen met de plak zwaaien.

Het mooiste voorbeeld is wellicht dat de Amerikaanse Senaat onlangs nog vier voorstellen heeft verworpen om de verkoop van wapens in de VS iets meer aan banden te leggen. Ook de verkoop van wapens aan terreurverdachten werd niet moeilijker gemaakt.

De Senaat stemde over de voorstellen na het bloedbad in Orlando, waar schutter Omar Mateen in een homoclub 49 mensen vermoordde. Nog nooit maakte één dader bij een aanslag in de VS zoveel slachtoffers.

De dader werd meerdere malen door de FBI onderzocht in verband met terrorisme, maar kon toch wapens kopen, waaronder de AR-15 die hij in Orlando gebruikte.

Meer
Lees meer...