De Belgische overheid heeft de afgelopen week een test uitgevoerd om te zien hoe de Pfizer-vaccins van in het labo veilig tot in de rusthuizen moeten komen.
De Taskforce Vaccinatie gaf tekst en uitleg bij de testfase. Daarmee moet verzekerd worden dat de uitrol van de vaccins vlot en veilig verloopt. Over het algemeen ging dat goed, verzekerde het hoofd van de taskforce, Dirk Ramaekers.
-80 graden
Pfizer zal het vaccin zelf leveren aan de 40 vaccinatiehubs die verdeeld zijn over onze verschillende deelstaten. Het wordt geleverd op een temperatuur van -80 graden Celsius. Daar zijn verschillende ultralowtemperature freezers voor voorzien. Daarna moet het vaccin ontdooid worden naar een lagere koeltemperatuur van tussen de 2 en 8 graden.
De vaccins worden geleverd in zogezegde pizzadozen. Daar zitten dan enkele flacons in. Per flacon zijn er vijf dosissen van het vaccin voorzien. Die flacons worden dan met gespecialiseerde vrachtwagens van Medista geleverd aan de ziekenhuizen en rusthuizen. Die zijn als eerste aan de beurt.
Rusthuizen
Eens geleverd en ontdooid, moeten de vaccins binnen de vijf dagen gezet worden. Eerst moeten die dus verdeeld worden over vijf spuiten, met de bijbehorende administratie. Daarnaast Ook dat soort uitrol is nu getest, want alle vaccins moeten op exact dezelfde manier gezet worden. Ramaekers gaf toe dat daar soms nog wat werk aan de winkel is. “Af en toe moeten de procedures nog wat duidelijker. Volgende week zullen we wellicht wat video’s opnemen om ervoor te zorgen dat iedereen die het vaccin moet zetten, exact weet hoe dat moet.”
De eerste vaccins zullen gezet worden tussen Kerstmis en Nieuwjaar, al is het nog wachten tot het Europees Geneesmiddelenagentschap de goedkeuring heeft gegeven. De grote uitrol zal wellicht nog moeten wachten tot na Nieuwjaar.
Het is niet heel moeilijk om in te schatten hoeveel vaccins er kunnen gezet worden, want dat is vergelijkbaar met het griepvaccin, weet Ramaekers. In een vaccinatiecentrum kunnen er zo zowat 25 tot 30 vaccins per uur worden gezet. Nadien volgt natuurlijk nog een stuk administratie.
Wat met het zorgpersoneel?
Het zorgpersoneel zal ook niet in een keer gevaccineerd worden. Aangezien ook dit vaccin lichte bijwerkingen kan geven, zoals spierpijn, zal in de meeste rusthuizen in eerste instantie de helft van het personeel ingeënt worden. Een week nadien krijgt de rest dan ook het vaccin.
En wat als je je, als rusthuisbewoner, niet wil laten vaccineren? “De vaccinaties zijn vrijwillig. Je kan dus wel nog gewoon ziek worden. De gevolgen daarvan zijn potentieel catastrofaal, dus we vragen aan iedereen om deze kans te grijpen. Wie vragen heeft over het vaccin moedigen we zeker aan om ze te stellen.”